Hétfőtől enyhültek a látogatási szabályok az egészségügyi és szociális intézményekben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kormány döntött a koronavírusjárvány megelőzése és következményeinek elhárítása érdekében korábban bevezetett korlátozó intézkedések többségének feloldásáról. Kásler Miklós utasítására felülvizsgálták, majd módosították, illetve hatályon kívül helyezték azokat az utasításokat és eljárásrendeket, amelyek a lakosság mindennapi életvitelét vagy az egészségügyi, szociális, köznevelési intézményekben történő ellátását, gondozását, oktatását korlátozták. Az egészségügyi és szociális intézményekben a látogatás feltételei enyhülnek.

Fotó: © Móricz-Sabján Simon

A miniszteri utasítás kitér arra is, hogy a látogatók számára kötelező a maszk viselése a kórház és a szociális intézmények egész területén.

Egy személyhez naponta legfeljebb két látogató érkezhet 30 percre, míg egy hozzátartozó esetén a látogatási idő 60 percig terjedhet. Amennyiben a látogatás szabadtéren is kivitelezhető, az érkezők száma nem korlátozott. A koronavírus-fertőzés miatt kezelt betegek továbbra sem látogathatók, de a kórház vezetése egyedi méltányosság alapján engedélyezhet látogatást. 

A járványügyi korlátozások módosításának, kivezetésének köszönhetően a jövőben az általános járványügyi, közegészségügyi szabályok betartása mellett az egészségügyi, köznevelési és szociális ágazatban személyes jelenléttel is megtarthatóak a szakmai konferenciák, fórumok, előadások, továbbképzések, tanfolyamok és tréningek.