Januárban az ipari termelői árak átlagosan 22,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. 

Az előző hónaphoz képest az exportértékesítési árak 1,4 százalékkal csökkentek, a belföldi értékesítési árak 4,5, az ipari termelői árak összességében 0,6 százalékkal nőttek. 

Fotó: Jászai Csaba / MTI

A belföldi értékesítés árai átlagosan 35,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 23,8, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 66,3 százalékos volt a drágulás.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 49,7, a beruházási javakat gyártókban 8,3, a fogyasztási cikkeket gyártókban 13,2 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 15,5 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 10,2, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 185 százalékos volt a drágulás.