Magyarország újabb humanitárius segély nyújt Ukrajnának: hamarosan az egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközökből álló szállítmányt indítanak útnak – mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a hivatalos közösségi oldalára szombaton feltöltött videóban.

A kormányszóvivő elmondta, hogy az orvosi csipeszek, ollók, érfogók, műszertálcák, infúziós kellékek, orvosmechanikai eszközök, gyógyszerek és kötszerek mellett több ezer sebészeti műtőkesztyű előkészítése már megkezdődött az állami egészségügyi tartalékból. A szállítmányt a következő napokban útnak is indítják a katasztrófavédelem közreműködésével.

Szentkirályi Alexandra felidézte, hogy a kormány már korábban is szállított orvosi és orvostechnikai eszközöket Ukrajnába. A háború kitörése előtt 120 lélegeztetőgépet juttattak kárpátaljai és más ukrajnai kórházakba, az elmúlt napokban 200 lélegeztetőgépet, 250 betegmonitort, 25 központi monitort, száz infúziós pumpát, valamint vérszállító zsákokat adományoztak és a magyar honvédség is biztosított már egészségügyi felszerelést Ukrajnának.

Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy ezen felül a magyar kormány minden Ukrajnából menekülő egészségügyi ellátását biztosítja, a tartósan itt maradók a magyar állampolgárokkal megegyező egészségügyi ellátásra és védőoltásokra jogosultak.

A kormány határozott abban, hogy Magyarországnak ki kell maradnia az ukrajnai háborúból, azonban humanitárius segítségnyújtásra továbbra is kész – mondta Szentkirályi Alexandra.
Magyarország segít, Ukrajna számíthat ránk – hangsúlyozta.