A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – 2022. februárban több mint négyszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 26 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. februári értéktől. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hétszeresére emelkedett, de még így is 39 százalékkal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál.

Fotó: Shutterstock

A mutatók szerint februárban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma öt és félszeresére, a vendégéjszakáké több mint négyszeresére növekedett. A vendégek száma 274 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 597 ezer volt. Az éjszakák 81 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva mintegy hatszorosára emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 1,7, illetve 1,2-szeresére nőtt a tavaly februárihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldivendég-éjszakák ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma több mint kilencszeresére, a vendégéjszakáké hétszeresére emelkedett. 

A szálláshelyekre érkezett 194 ezer vendég összesen 485 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 87 százalékát szállodában töltötték, ez több mint hét és félszeres bővülés 2021 februárjához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák közel kétharmadát regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron több mint öt és félszeresére, 23 milliárd forintra növekedett. Széchenyi-pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken több mint tizenháromszor annyit, összességében 1,5 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. 2022 februárjában 1782 kereskedelmi szálláshely, köztük 

698 szálloda és 711 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében, 

az összes vendégéjszaka 55 százalékát belföldi vendégek töltötték el.