Folytatódhat a budapesti Arany János utca megújítása, miután eredményesen zárult a 2. ütemre kiírt közbeszerzés, derült az uniós közbeszerzési értesítőből (TED). A beruházás ezen üteme az Arany János utca Nádor utca és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszának megújítását foglalja magában.

Az értesítő szerint a beruházás 1,4 milliárdból forintból valósulhat meg a Penta jóvoltából, a kivitelezést a munkaterület átadásától számított 470 napon belül kell elvégeznie.

A kivitelezés főbb munkafázisai: az útpálya és a járda egy síkba emelése, faltól falig történő burkolatépítés természetes kőanyagból, épületkapcsolatok kialakítása, vízelvezetés korszerűsítése, úttartozékok megújítása, szükséges közműkiváltási munkálatok elvégzése, parkolósáv kialakítása, faültetés, kétoldali fasor kialakítása, új, zöldbuszváró építése, gyalogosátkelőhely létesítése (Hercegprímás utcánál), utcabútorok megújítása, telepítése, egyedi öntözőrendszer kiépítése.

Az ajánlatkérő a munkaterületet – tervezetten 2022. március 24. és 2022. április 25. között – adja át a nyertes ajánlattevőnek. 

Februárban zárult az első ütem

Tavaly júliusban indult az utca megújításának első üteme a Széchenyi rakpart és a Tüköry utca között, a fejlesztés során 33 új fával és 8 bokorfával, 1200 évelő és egynyári növénnyel, kerékpártárolóval, új utcabútorokkal, gyalogosbarát járdákkal, valamint egy utcai ivókúttal is gazdagodott az utca Duna felőli szakasza. 

Az V. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint az elültetett fákat az utca teljes szakaszán történt közműkiváltás eredményeképpen három különféle technológiával – hagyományosan, gyökércellarendszerrel, illetve úgynevezett Stockholm-módszerrel – telepítették.

A kiszélesített gyalogosbarát járda, az úttest és a rendezett parkolósáv is természetes kőburkolatot kapott. Padokat, kerékpártámaszokat, hulladékgyűjtő edényeket és egy utcai ivókutat is kihelyeztek. Az új utca immár akadálymentes, a gépjárművek közlekedése a gyalogosokéval egy szintre került. A meglévő lámpafejeket korszerű LED-esre cserélték.