A kormány 5,2 milliárd forintos támogatásával létrejövő BrainVisionCenter Tudás- és Kompetencia Központban a Roska Botond nevével fémjelzett kutatócsoport egyesíti erőit a hazai gyártású lélegeztetőgép prototípusát előállító Femtonics Kft. szakembereivel. A tudásközvetítő szervezet tervei szerint innovatív technológiákat és terápiás eljárásokat tesz le az asztalra a látás helyreállításához, központi idegrendszeri betegségek diagnózisához és terápiájához.

Szintén jelentős, 1,5 milliárd forintos támogatást kap a Krausz Ferenc által vezetett Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ. A nemrégiben Wolf-díjjal kitüntetett professzor a szegedi lézerközpont kínálta lehetőségek kiaknázásával a betegségek korai kimutatását szolgáló eljárása továbbfejlesztésén dolgozik. A kutatás összekapcsolja a lézerfizikát, a molekuláris tudományokat és a gépi tanulást, új platformot teremtve ezzel a modern orvoslás számára. Az időben felismert daganatos, szív- és érrendszeri betegségek gyakran életmentő, de mindenképpen hatékonyabb beavatkozást tehetnek lehetővé.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Nem csupán az aktív kutatók, hanem az utánpótlás támogatása is fontos. A Kooperatív Doktori Program (KDP) keretében a következő három évben több mint 4 milliárd forint támogatáshoz jutnak a tehetséges magyar kutatók. A doktoranduszok a választott kutatási témájukat vállalati együttműködésben, a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között dolgozzák fel.

Az ösztöndíjat elnyert doktoranduszok után jelentős mértékű támogatásban részesül az őket befogadó és segítő doktori iskola, a témavezető és a vállalati szakértő is.

A kormány a kutatás-fejlesztési források bruttó nemzeti össztermékhez viszonyított arányát 3 százalékra kívánja emelni 2030-ra. Azon dolgozunk, hogy Magyarország a következő évtized elejére a jelentős európai innovátor nemzetek sorába léphessen

– nyilatkozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Hozzátette, hogy a kutatók száma hazánkban mára megduplázódott, az uniós tagállamok közül ezzel 2010 óta Magyarország könyvelheti el a legnagyobb mértékű növekedést.