A benzin és a dízel drágább a német töltőállomásokon, mint Németország legtöbb közvetlen szomszédjánál - számolt be a Destatis az Európai Bizottság és a Szövetségi Kartellhivatal adatai alapján. A németországi autósok (április 4-én felvett adatok szerint) átlagban 2,06 eurót fizettek egy liter szuperbenzinért és egy liter dízelért egyaránt. 

A német statisztikai hivatal adatai szerint az EU-ban Magyarországon és Máltán a legalacsonyabbak az üzemanyagárak. A szuperbenzin Magyarországon a legolcsóbb, 1,30 euró literenként, Máltán pedig a második legolcsóbb, 1,34 euró. A dízel viszont fordítva, Máltán olcsóbb, 1,21 euró, míg Magyarországon 1,42 euró, az EU-ban a második legolcsóbb.

Fotó: MATTHIAS BEIN / AFP

A holtankoljak.hu adatai szerint az EU országok többségében 600 forint fölött van az üzemanyagok ára. A legmagasabb Finnországban, ahol 824 forintot is elkérnek egy liter benzinért. A környező országokban se sokkal jobb a helyzet, Szlovákiában 665 forint, Ausztriában 649 forint, Romániában 585 forint.

Hiába csökkentették a lengyelek az üzemanyagok áfáját, már ott is a magyarnál magasabban vannak az árak, a benzin literenként 525 forint, az gázolaj 626 forint. Magyarországon, ha nem lenne a 480 forintos ársapka, akkor a 95-ös benzin literenkénti ára 576, a gázolajé 641 forint lenne.