A szűkös importlehetőségek következtében, valamint a nukleáris egységek karbantartása következtében átmenetileg kisebb termelés miatt szükségessé vált a gáztüzelésű erőművek termelésének növelése. A magas gázárak ellenére így ötödével emelkedett a gáztüzelésű erőművek áramtermelése februárban – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán, a februári villamosenergia-piaci jelentése alapján.

Bár a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás fél százalékkal csökkent az előző év februárjához képest, az időjárási és munkanaphatásokat figyelembe véve 1,5 százalékos emelkedés volt

az energiahivatal összefoglalója szerint. A tavaly februári termeléshez képest a hazai termelés 3,9 százalékkal volt alacsonyabb. A nukleáris egységek, melyek a magyar termelés 39 százalékát biztosították,  termelése negyedével csökkent karbantartás miatt. Emelkedett a lignitblokkok termelése 7, a gázalapú egységek termelése 20, az átviteli hálózatra csatlakozó megújulók, valamint az alkooperációk termelése is, 18 százalékkal. A naperőművek összesen 4 százalékát biztosították a magyar termelésnek.

Fotó: http://gonyu.network.hu/

Február utolsó hetében jelentős változékonyságot mutatott minden tényező ára a MEKH tájékoztatása szerint. Nemcsak a földgáz, hanem a kőolaj és a szén ára is emelkedett a kínálat tartós szűkösségére vonatkozó várakozások hatására, miközben a recessziós várakozások mérsékelték a szén-dioxid kvóta árát. Mindezek következtében

6 százalékkal emelkedett a jövő évi villamosenergia-termék ára a német tőzsdén, a magyar éves termék ára pedig követte a németet; a magyar tőzsdén megawattóránként 160 euró felett is volt kötés.

A földgáz árában rendkívüli változékonyságot eredményezett az orosz-ukrán háború. Ezt pedig a hazai villamosenergia ára is követte, mivel a hazai villamosenergia piacon a gáztüzelésű erőművek az ármeghatározók. Az áram azonban némileg konszolidálódtak, miután kiderült, hogy a földgázszállításokat nem érintik a nemzetközi szankciók, és az orosz szállítások még emelkedtek is a januári alacsony szinthez képest – közölte a MEKH.