Májusban az inflációs ráta tovább, 10,5 százalékra emelkedhet – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke azt követően, hogy a jegybank a legutóbbi ülésén 50 bázispontos kamatemelésről döntött, így az alapráta immár 5,90 százalékon áll. Legutóbb 2012 novemberében volt ilyen magas az alapkamat Magyarországon, igaz, akkor kamatcsökkentő periódusban volt az MNB, most pedig szigorú kamatemelési ciklust folytat. A forint már a döntés előtt gyengülő pályára került az euró ellenében, majd utána átlökték a 395-ös vonalon és alig negyedóra alatt 397 közelébe került, a 400-as szint, és az azon túli rekord mélypont felé tartva.

A magyar kapcsán a jegybank arra számít, hogy az európai rangsor élmezőnyében szerepel majd, ám hozzáteszi, az orosz-ukrán háború továbbra is nagy kockázatot jelent.

A monetáris politika legfontosabb üzenetének Virág Barnabás azt nevezte, hogy szükség van az alapkamat emelésének folytatására. Hangsúlyozta, az egyhetes növelését továbbra is az eddigi havi ütemben folytatja a jegybank, a szigorú monetáris politika fenntartása indokolt. Az alelnök józan számítások szerint úgy véli, az év második felében is folytatódik a szigorítás, egészen addig, amíg az inflációs kilátások nem stabilizálódnak a jegybanki célon.

Az áremelkedést továbbra is felfelé hajtja az élelmiszerek átárazása, ez a világ sok más gazdaságában ugyanígy történik. A feldolgozott ipari termékeknél és az élelmiszereknél van még költségnyomás a rendszerben, ez Virág Barnabás szerint indokolja a további pénzromlást.

Megjegyezte, több nyersanyag ára csökkent a piacon, ám történelmi összevetésben még mindig magasak, tehát a magyar gazdaság a termelési költségek emelkedésével szembesül.

A munkaerőpiacunk nagyon gyorsan helyreállt a világjárvány során – jelentette ki az alelnök. Hozzátette, az I. negyedévben nagyon gyors gazdasági növekedést mértek, ez a II. negyedévben is megmaradhat, ami arra utal, hogy a magyar gazdaság növekedési képessége változatlanul erős. Virág Barnabás szerint a 100 bázispontos emelések elkerülhetetlenek voltak az elleni küzdelemben, és a továbbiakban a kulcs az optimális kamatszint kialakítása, amitől még távol van a jegybank.

A szigorú monetáris kondíciók hosszabb ideig tartó fenntartása indokolt, a két ráta, az alapkamat és az egyhetes betéti kamat az év második felében, tehát a korábban tervezettnél később érhet össze.

Az MNB addig folytatja a kamatemelést, amíg ez szükséges, de készen áll rugalmasan kezelni a piaci folyamatokat – közölte Virág Barnabás. Az alelnök elárulta, folyamatosan figyeli a nagy jegybankok intézkedéseit, a kockázati környezetet, azaz a háborút és az Oroszország elleni szankciókat, a belső tényezők közül pedig hangsúlyosan követi az Európai Unióval fennálló kérdések rendezését, valamint az egyensúly helyreállítását célzó döntéseket. A jegybank továbbra is kiemelten felügyeli a monetáris transzmisszió alakulását, hogy a kamatkondíciók minden részpiacon az MNB döntésével összhangban alakuljanak.

Virág Barnabás újságírói kérdésre azt felelte a forint árfolyamával kapcsolatban, hogy a pénzpiaci folyamatokat nem szabad egy-egy pillanatfelvétel alapján megítélni.

A forint árfolyamát a héten valóban nehezen tudták hova tenni a piacokon. A múlt héten még 383 körül kereskedett az euró ellenében, majd a várakozások nyomán, hogy lassulnak a kamatemelések, áthelyeződött 390-nél gyengébb szintekre az árfolyam. Ezen a héten hullámvasúton volt az árfolyam 395 régiójában. A kamatdöntés előtt már gyengült, majd amikor beigazolódott a várakozás, hogy a korábbinál kisebbet emelt az MNB, megindult a 400-as vonal felé, de még mielőtt az alelnök beszélt, éles fordulattal 394 közelében kötött ki, hogy aztán megint visszavonuljon.

A monetáris politikáról Virág Barnabás hangsúlyozta, az MNB a saját útját járja, a célja az infláció növekedésének megállítása, így nyáron nem szüneteltetik a kamatemelési folyamatot. Az extraprofitadóról megjegyezte, fontos üzenet, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési célok tartása mellett 2022-ben és 2023-ban is, a jegybank ennek fontosságát többször hangsúlyozta. Virág Barnabás kiemelte, az intézkedések 60 százaléka a kiadási oldalán jelentkezik, ez pedig az infláció ellen küzdelemben is sokat jelenthet.

Itt nincs gyors győzelem – szögezte le az alelnök az inflációs nyomásról, míg a forint árfolyamáról azt mondta, rendkívüli időkben nem csupán a tankönyvi példák, hanem a pszichológiai tényezők is befolyásolják a háború szomszédságában.