Pest megyei óraüzleteket és vegyeskereskedéseket ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, amelyekben hamis Casio karórákat, Apple okosórákat és engedély nélkül árusított rizsbort foglaltak le.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hamisított, hamis, rizsbor
Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A pénzügyőrök az egyik óraüzletben az eladásra kínált különböző Casio órákra figyeltek fel, míg egy másik kereskedésben a raktárban eldugott Apple okosórákat és fülhallgatókat találtak. A szakértő az órákról és az okoseszközökről megállapította, hogy az értékesnek látszó áruk valójában hamisítványok. Az 1,6 millió forint értékű, több mint 1000 darab Casio és Apple Watch terméket lefoglalták, és mindkét esetben iparjogvédelmi jogok megsértése miatt feljelentést tettek. 

Az ellenőrzések a vegyesboltokban folytatódtak, ahol a nyilvántartás szerint nem volt készleten jövedéki termék. A munkatársai azonban két helyszínen az élelmiszerek közé rejtve összesen 750 üveg, több mint kétmillió forint értékű rizsbort találtak. A tulajdonosok a termékek származását, eredetét nem tudták igazolni, ezért az árukat lefoglalták, és mindkét esetben költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tettek.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hamisított, hamis, Casio karóra
Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal