Az orosz–ukrán konfliktus, valamint a háború következményeként hozott szankciós intézkedések hatására kiugró márciusi árak után áprilisban alacsonyabb áringadozások mellett 100 €/MWh közelében stabilizálódtak az árak a másnapi földgáz piacokon. 

Az orosz szállítások csökkenése ellenére Európa ugyanannyi gázt importált áprilisban, mint egy évvel korábban, nőtt a norvég és az LNG import 

– olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) áprilisi földgázpiaci elemzésében.

Az orosz gáztól való függetlenedés elhúzódó gázpiaci szűkösséget okozhat az európai piacokon, melynek eredményeként a hosszabb távú árak tovább emelkedtek. Legnagyobb mértékben a 2024-es termék ára növekedett.

2022.03.18. Kardoskút Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. képen: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Április 28-tól a hónap végéig leállt a szállítás a Jamal–vezetéken, a Török Áramlaton és Ukrajna felől is jelentősen csökkent a forgalom, ugyanakkor az Északi Áramlaton továbbra is stabil mennyiség érkezett. Az orosz szállítások csökkenése ellenére Európa ugyanannyi gázt importált áprilisban, mint egy évvel korábban. A csökkenő orosz forrásokat a norvég vezetékes import kisebb, az LNG-import jelentősebb emelkedése pótolta. Az LNG források Európába vonzásához a távol keleti piacokhoz viszonyítva azonban 10-26 €/MWh felárat kell fizetni.

Az áprilisi hazai földgázfelhasználás a tavalyi értékhez képest 12 százalékkal volt alacsonyabb. 

Az időjárás hatását kiszűrve is 8 százalékos volt a csökkenés, amit részben a magas árak okozhattak, de jelentős szerepe volt a gáztüzelésű erőművek karbantartásának is. 

Magyarország áprilisi földgázszükségletét 89 százalékban fedezték importforrások, 11 százalékát biztosította a hazai termelés.

Áprilisban megkezdődött a betárolási időszak. Mivel tavaly áprilissal összevetve 14 százalékkal kevesebb kereskedelmi forrás állt rendelkezésre, a betárolás üteme némileg elmaradt az előző évitől. Elsősorban a csökkenő mértékű kiszállítás eredményeként ugyanakkor az előző hónaphoz képest bővült a rendelkezésre álló források nagysága. A tárolók így 14 TWh körüli készletszinttel zárták a betárolási időszak első hónapját, ami 20 százalékos töltöttségi szintnek felelt meg.