A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint folyamatosan zajlik a hazai gáztárolók feltöltése. A MEKH adatai alapján május közepén a hazai föld alatti gáztárolókban 1,599 milliárd köbméter földgáz volt, ami 25,27 százalékos töltöttséget jelent. Április közepéhez képest 383 millió köbméterrel nőtt a betárolt készlet. 

2022.03.18. Kardoskút Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. képen: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Még 300 köbmétert kell októberig betárolni

A hazai földgáztárolókban egyetemes szolgáltató által közvetlenül vagy közvetve betárolandó készlet mennyiségét a MEKH határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást.

Az egyetemes szolgáltatónak idén őszre 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia. Az ellátásbiztonság érdekében nő a biztonsági földgázkészlet mennyisége is, ami 900 millió köbméterről 1,2 milliárdra emelkedik. A hiányzó 300 milliót október 1-jéig kell betárolni.

A hazai tárolói engedélyesek Hajdúszoboszlón, Zsanán, Pusztaedericsen, Kardoskúton és Algyőn üzemeltetnek tárolókat. Az összes magyarországi tárolói kapacitás 6,33 milliárd köbméter. 

Magyarország földgáztárolóinak készletszint-alakulása nyomon követhető ezen a grafikonon.