Azok a vevők, akik 2022-ben vásárolták életük első lakását, átlagosan 38,3 millió forintot költöttek Budapesten, míg vidéken 28 millióba került saját otthonhoz jutni. 

A vásárolt ingatlanok ára országosan növekedett, a méretük azonban a fővárosban változatlanul 55, valamint vidéken 80 négyzetméter körül mozgott a Duna House statisztikái alapján. 

2022.05.16. Győr Albérlet árak megyei körkép, kiadó ingatlan, Képen: Dudás János otthontanácsadó Otthon Centrum, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Az év végéig igényelhető babaváró támogatás még emelheti az első lakást vásárlók arányát, bár a folyamatosan növekvő ingatlanárak és a bizonytalan gazdasági környezet nehezebb helyzetbe hozhatja a fiatalokat. 

Az elmúlt három év tranzakciós adatait vizsgálva kiderül, hogy nehezebb helyzetbe kerültek az első lakásukat vásárlók. Budapesten 2019-ben 22 százalék volt az arányuk, ami a pandémia ideje alatt, 2020-ban 25-re emelkedett, majd 2021-ben volt a  legmagasabb, konkrétan 26 százalék. 

Az idei első negyedévben azonban a tavalyihoz viszonyítva 8 százalékponttal csökkent, és mindössze 18 százalékot tett ki az otthonteremtők köre.

Míg 2019-ben átlagosan 30,3 millió forint elegendő volt egy körülbelül 53 négyzetméteres első lakáshoz, 2022-ben már 8 millióval többre volt szükség egy hasonló méretű ingatlan megszerzéséhez.


Vidéken is érezhető a változás, a legtöbb első lakást 2020-ban vásárolták (26 százalék), ehhez viszonyítva az idei év adatai alapján 5 százalékponttal kevesebben vállalkoztak adásvételre ebből a célból. 

Az ingatlanok drágulása a fővároson kívül eső területeken is jelentős volt, 11 millió forinttal többet kellett félretenni az otthonteremtéshez, ugyanakkor a vidéken letelepedők szerencsésebbnek mondhatók, hiszen az elköltött összegért cserébe átlagosan 80 négyzetméteres ingatlanok kerültek a birtokukba.

„Az otthonteremtési céllal vásárlók közül az egyik legjelentősebb csoport az első lakásukat vásárlók, akiknek az ingatlanpiacon betöltött részaránya sokat árul el általában a lakáshoz jutás helyzetéről" – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Az elmúlt időszakban az arányuk kisebb mértékben csökkent, ami valószínűleg az emelkedő lakásárak következménye. Az idei évben várhatóan nem lesz könnyebb dolguk, hiszen az árak mellett a pénzügyi finanszírozás is nehezebb lesz az emelkedő kamatok miatt, segítséget az idén még biztosan elérhető családtámogatási kedvezmények jelenthetnek számukra, amelyek arányaiban a vidéki ingatlanhoz jutást segítik nagyobb mértékben.

A Duna House Pénzügyek adatai alapján Nyugat-Magyarországon a hitelügyletek több mint negyede mellé adtak be csokigényt, míg Budapesten ez az arány csak 14,4 százalék volt. Az országos eloszlás 18,3 százalék, ami az előző negyedévhez képest alacsonyabb érték.