Magyar gazdaság

Nem kapta meg az szja-visszatérítést? Mutatjuk, mit tehet jövő hét péntekig!

A személyi jövedelemadó bevallásának határidejéig érvényesíthetik adó-visszatérítésüket azok a gyermeket nevelő szülők, akik eddig nem kapták meg a támogatást.

Jövő hét péntekig, tehát a személyi jövedelemadó bevallásának határidejéig érvényesíthetik adó-visszatérítésüket azok a gyermeket nevelő szülők, akik eddig nem kapták meg a támogatást. 

A visszajáró összeget a jogosultak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített adóbevallási tervezet módosításával vagy a 21SZJA-bevallás önálló benyújtásával igényelhetik, 

akkor is, ha a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó bejelentett kisadózónak minősülnek.

családi adóvisszatérítés otthonteremtési CSOK kedvezmény Overjoyed Caucasian young family with little kids have fun dancing and jumping together in living room, happy parents feel playful involved in funny game with small preschooler children at home
Fotó: Shutterstock

A várandósok a magzat után akkor jogosultak adó-visszatérítésre, ha a várandósság 91. napját a kismama 2021-ben betöltötte. Az erről szóló igazolást orvosnak kell kiállítania.

Az igazolást nem kell beküldeni a NAV-hoz, azonban az adózónak muszáj megőriznie az elévülési idő végéig, mert az adóhivatal egy esetleges ellenőrzéskor kérheti.

A kismama mellett a vele közös háztartásban élő házastársa vagy bejegyzett élettársa is jogosult a családi kedvezmény érvényesítésére, ezáltal a visszatérítésre is. A kedvezmény jogcíme mellett a jogosultsági hónapokat is ki kell választani: magzat esetében első jogosultsági hónapnak az számít, amelyben betölti a 91. napot. Például ha a kismama 2021. december 31-én töltötte be a várandósságának 91. napját, és erről a tényről orvosi igazolással is rendelkezik, akkor a családi kedvezményt 2021. december hónapjára érvényesítheti, és így jogosulttá válik a visszatérítésre is.

2022: itt vannak a legfontosabb tudnivalók!

Összeállításunkban elolvashatja, mi az az mi jár vissza szja-visszatérítésként és mennyi pénzre számíthatnak az érintettek.

A VG megkeresésére a azt írta, az visszatérítésével kapcsolatos ügyfélérdeklődés a visszajáró összeg automatikus kiutalásának időszakában (2022. 6–8. hetében) volt kiugróan magas, ezt követően csökkent. 

A hivatal a bevallás benyújtásának május 20-i határidejét megelőző napokban számít fokozottabb érdeklődésre. A NAV válaszában kiemelte, a gyermeket nevelő magánszemélyeknek a bevallásukban a családi kedvezményre és az adó-visszatérítésre vonatkozó adatokat is fel kell tüntetniük, ha rendelkeznek személyijövedelemadó-köteles, összevont adóalapba tartozó jövedelemmel. Emellett a bevallásban meg kell adni a gyermek(ek) adatait, a kedvezmény típusát, valamint a jogosultsági hónap(ok)at és annak a magánszemélynek az adatait is, aki ugyanazon gyermek után családi kedvezményre, adó-visszatérítésre jogosult.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet.

A tervezet módosításakor, online kitöltés esetén az eSZJA-portál keresőfunkciója segítséget nyújthat a kiegészítésre váró tételek megtalálásában, elegendő beírni a keresett szót vagy szótöredéket. Az eSZJA felületén egyébként eddig csaknem kétmilliószor nézték meg az ügyfelek az szja-bevallási tervezetüket, 333 ezerrel többen, mint az elmúlt évben. A NAV adatai szerint 812 ezren mindenféle változtatás nélkül, 385 ezren pedig némi módosítással hagyták jóvá a dokumentumot, több mint 280 ezer adózó a napokban kapta kézhez a tervezetet postán. Az adózóknak május 20-ig kell rendelkezniük az 1+1 százalékos felajánlásról is, ezt eddig 661 ezren tették meg.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára korábban azt mondta,

az elmúlt 30 év legfontosabb bevallási időszaka a mostani, hiszen ennyi pénzt még soha nem kaptak vissza a gyermekes családok – az első körben, februárban több mint 600 milliárd forintot. 

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte, 30 nap helyett két héten belül meg kell kapniuk az szja-visszatérítést azoknak a családoknak, amelyek az adóbevallásukban veszik igénybe a támogatást.

 

adóbevallás Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szja-visszatérítés családi adókedvezmény
Kapcsolódó cikkek