BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb lett a betonacél és az építőfa

Több mint 30 százalékkal olcsóbb lett a betonacél, és mintegy 25 százalékkal mérséklődött a fa, illetve a fűrészáru ára, de a háború előtti szintnél még mindegyik 10-15 százalékkal drágább. Árkorrekció más építőanyagoknál és termékeknél nem tapasztalható, de jó néhány kategóriában már megszűnt az anyaghiány, és jócskán lerövidültek a szállítási határidők – jelezték a kereskedők.

Nemrég egyes termékek a háború előtt jegyzettnél már akár 40 százalékkal is többe kerültek, és jókora kihívásokkal néztek szembe az ellátási lánc szereplői az anyaghiány és a szállítási határidők csúszása miatt is.  Az elmúlt egy hónapban azonban bizonyos termékkategóriákban szépen korrigáltak az árak, a betonacél például több mint 30 százalékkal, az építési fa és a fűrészáru mintegy 25 százalékkal lett olcsóbb – tájékoztatta a VG-t  Wiesinger Raimund, a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE)  elnöke, a Lambda Systeme Kft. ügyvezető igazgatója. Mint rámutatott, nem éves alapon csökkentek az árak, a háború miatt kilőtt szintek szelídültek meg mostanra. 

Mindezek nyomán az érintett termékkörökben összességében már „csak” 10-15 százalékkal magasabb a jelenlegi árszint, mint február közepén volt. Az acéltermékek esetében korrigáltak a nemzetközi árfolyamok, és a beszerzési láncok is átrendeződtek, az Ukrajnában megsemmisült gyártókapacitást más forrásokból – például Törökországból – pótolni tudták a kereskedők.

Close-up:,Brush,With,White,Paint,On,A,Wooden,Table,And
Fotó: Shutterstock

 

Az árcsökkenéshez részben az is hozzájárult, hogy Magyarországon telítődtek az értékesítési csatorna szereplői, a korábbi hiányjelenségek miatt építő- és nyersanyagkészleteket halmoztak fel a gyárak, és a kereskedők meg a kivitelezők is több hónapra előre bevásároltak a különböző építési fázisokhoz, hogy ne lassuljon le a kivitelezés. Aki csak tehette, nemcsak a betonacélt és a faanyagot, hanem a teljes építőanyag-készletet beszerezte. 

Ráadásul az árszintek részbeni csökkenése megnyugtatta a kedélyeket, így 

megszűnt a pánikvásárlások miatt a beszerzési láncokra nehezedő nyomás, és a kereslet is kezelhetőbbé vált.

Olyannyira, hogy Wiesinger Raimund szerint a felhalmozott készleteket kiárusítani igyekvő kereskedőknek köszönhetően egyes építőanyagoknál kedvezőbb árszintek is megjelenhetnek. A betonacél és a faanyagok árának mérséklődése jó lakmuszpapír a piacon, előrevetíti, hogy más termékkategóriákban is előbb-utóbb korrekcióra kerülhet majd sor.

A továbbra is magas költségszintek miatt nem változott viszont a szárazépítészeti anyagok – a gipszkarton és tartószerkezetei –, valamint az égetett kerámiatermékek – például tégla, cserép – ára, a gyártók teljes kapacitással működnek. Ugyanez a helyzet a szigetelőanyagok többségénél is, kivéve a szálas szigetelőanyagokat, ám arra van remény, hogy a kőzetgyapot esetében a közeljövőben rövidülhetnek a szállítási határidők.

A teljes fordulatszámra kapcsolt építőanyag- és építésitermék-gyárak közötti árversenyből eredő korrekciót a forintgyengülés, az importált gyártási nyersanyagok további áremelkedése és az energiaárak sajnos elnyelhetik – véli Wiesinger Raimund.

A hazai építőanyag-piaci szereplők óvatosabb megrendelői magatartást érzékelnek, de arra számítanak, hogy a megkezdett beruházások, felújítások az év végéig folyamatos keresletet biztosítanak az iparág szereplőinek. Már látják az újonnan induló projektek csökkenő anyagigényét, de egyelőre forgalomesést összességében nem tapasztalnak – mondta az ÉKE elnöke.

Az építőanyag-kereskedők bíznak benne, hogy az otthonteremtési és felújítási támogatásokat meghosszabbítják,

méghozzá legalább fél évvel a lejárat előtt bejelentve, hogy ne legyen újabb keresleti torlódás, ismétlődő ellátási nehézség és egyébként elkerülhető áremelkedés az építőanyagok piacán.

A jelenleg is élénk építőanyag-piacon a második fél évben a hiányjelenségek további enyhülése és a finiselő otthonfelújítási támogatási program révén a homlokzati hőszigetelő rendszerek, a gipszkarton, a hideg- és melegburkolatok, a gépészeti termékkörök és a tetőfedő rendszerek iránti kereslet felpörgésére számítanak a kereskedők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.