Áprilisában az ipari termelői árak átlagosan 28,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 42,6, az exportértékesítésé 21,8 százalékkal nőttek, az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, illetve a munkabérek növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta – közölte a Központi Statisztikai Hivatal, amely hozzáteszi, az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés 3,9, az 2,5 százalékkal drágult, így az ipari termelői árak összességében 2,9 százalékkal emelkedtek.

Győr REHAU gyára munkás, autóipar, dolgozó, munkaerő
Fotó: Földi D. Attila / Világgazdaság

Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai átlagosan 42,6 százalékkal nőttek,

ezen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 31,5, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 71,3 százalékkal növekedtek az árak. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 56,3, a beruházási javakat gyártókban 12,8, a fogyasztási cikkeket előállítókban 22,3 százalékkal emelkedtek az árak.

A KSH megállapította, hogy az ipari exportértékesítési árak 21,8 százalékkal nőttek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 16,2,

a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 199 százalékos volt a drágulás.

Az első négy hónapban a 2021-es adatokhoz képest a belföldi értékesítés árai 38,3, az exportértékesítéséi 18, így az ipari termelői árak összességében 24,9 százalékkal voltak magasabbak.