Beindultak a horvátországi szállásfoglalások, értékük és számuk máris több mint ötszöröse a tavalyinak – derül ki a Szallas.hu közleményéből. A cég online felmérés keretében szondázta az utazni készülők terveit. A felmérésben részt vevők kétharmada jelezte, hogy idén Horvátországba tervezi a nyaralást. A válaszadók fele 200 ezer forint alatt költene szálláshelyre, a negyedük 200–300 ezer forinttal kalkulál. Átlag feletti összeget, 300–500 ezer forintot minden tizedik válaszadó szán szállásköltségre, és ezen belül 400 ezer forint feletti kiadásra 7 százalék számít. „A foglalási feltételek között a kedvező ár mellett az ingyenes lemondás az elsődleges szempont, ezt követi az előleg nélkül foglalható opció és a sok pozitív vendégértékelés” – tette hozzá Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.  

A magyarok számára a legkedveltebb destináció az Isztriai-félsziget, a Dalmácia–Split régió és a Kvarner-öböl.
Fotó: Földi Imre

 

A horvátokhoz szóló idei aktív foglalások száma a szállásfoglaló portál adatai szerint közel ötszöröse a tavalyi év hasonló időszakában beérkezetteknek, és egyelőre 23 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben ugyanekkor. A foglalási érték azonban már 5,5-szerese a 2021-es szintnek, és 1 százalékkal nőtt 2019-hez viszonyítva, miután megnőtt a kereslet a magasabb kategóriájú szállásokra. Mindezek mellett áremelkedés is volt az elmúlt években, ami szintén hozzájárult a foglalási érték növekedéséhez. 

A foglalások hosszában is látható egy enyhe emelkedés a korábbi évekhez képest. A pandémia előtt január volt a legerősebb hónap a beérkező foglalások terén, ez egyre inkább a nyár felé tolódik a járvány és a háború okozta bizonytalanság miatt. Éppen ezért – mint megtudtuk – a Szallas.hu szakértői bizakodók, akár a 2019-es szint is megdőlhet.

 „A magyarok számára a legkedveltebb destináció az Isztriai-félsziget, a Dalmácia–Split régió és a Kvarner-öböl” – mondta Herceg Ivana, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója. A legtöbben augusztusban és júliusban utaznak horvát szomszédainkhoz, jellemzően öt-hét éjszakára.

A Horvátországba indulók csaknem fele apartmant, 18 százalékuk négy-öt csillagos hotelt keres. A többség ellátás nélküli opciót, harmaduk félpanziót és 15 százalékuk csak reggelit választ. Az all inclusive ellátást csak a válaszadók 6 százaléka igényli. 

A magyarok több mint kétharmada azonban idén csak belföldi nyaralást fontolgat, negyedük külföldi és belföldi utazást is szervez, 6 százalékuk pedig kizárólag a határon túl tölti el szabadságát a portál másik felmérése szerint. Tízből nyolc vakációzó magyart nem befolyásolja az orosz–ukrán háború az üdülés tervezésekor, viszont körülbelül minden tizedik válaszadó épp a harcok miatt marad inkább belföldön.