A friss adat 1995 óta a legmagasabb áprilisi érték. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenkettedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. 

Az index értéke már februárban és márciusban is növekedést jelzett.

A mutató az év negyedik hónapjában nagyobb lett a márciusi 57,6 pontos értéknél. Április összességében átlag alatti hónapnak számít, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az áprilisoké 52,1.

Fotó: Földi D. Attila / VG

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt, egymást követő hetedik hónapban haladta meg ezt a határétéket. A mögöttünk hagyott időszakban többnyire 50,0 pont körül mozgott az index, most áprilisban 53,5 pontra emelkedett.

A beszerzésimenedzser-index komponensei

A termelési mennyiség indexe emelkedett a márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt, ami a termelt mennyiség növekedését jelzi tizennegyedik alkalommal.

Az új rendelések indexe szintén nőtt, és 50,0 pont fölött maradt. Mindez azt jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett a márciusi értékekkel összevetésben.

Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest és az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben is szinte végig 50,0 pont alatt volt,

1995 óta a mostani adat a leggyengébb.

A vásárolt készletek indexe nőtt, és 50,0 pont felett maradva egy havi szűkülés után tizenkettedik alkalommal bővült, a márciusinál gyengébb ütemben.

A beszerzési mennyiség indexe is kedvezőbb lett a márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött van tizenharmadik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme lassult az előző hónaphoz képest.

A késztermékkészletek indexe áprilisban magasabbra kúszott márciushoz képest, és gyengébb bővülésre utal. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legmagasabb áprilisi szám 1995 óta.