A korábbi márciusokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú márciusi átlagot (51,8), és az elmúlt három év átlagát (43,4). Ráadásul ez a negyedik legmagasabb márciusi érték.

A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenkettedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az index februári értéke is már növekedést jelzett, majd márciusban még tovább javult, így egyre lendületesebb bővülést indikál. Általában elmondható, hogy a részindexek a februárban mért értékeikhez képest nagyobb mértékben és – kettő kivétellel – pozitív irányban változtak.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is, hatodik alkalommal egy hónap változatlanság után. Az elmúlt időszakban alapvetően 50,0 pont körül mozgott a mutató.

Fotó: HE JIANGHUA / AFP

A beszerzésimenedzser-index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt a februári értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi tizenharmadik alkalommal. 1995 óta most volt a harmadik legmagasabb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani értéknél 1995 óta soha nem mértünk magasabb márciusi értéket.

A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem némileg nőtt. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi márciusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta. 

A vásárolt készletek indexe nőtt, és 50,0 pont felett maradva, egyhavi szűkülés után, tizenegyedik alkalommal bővül, a februárinál erősebb ütemben. Az idei indexérték a legnagyobb márciusi 1995 óta. 

A foglalkoztatottsági index márciusban is növekedésre utal, hatodik alkalommal egyhavi változatlanság után. Az index értéke kisebb lett februárhoz képest, és átlag felettinek tekinthető, valamint a tizennegyedik legnagyobb márciusinak.