Nagy port kavart a Ryanair napokban bejelentett döntése, mely szerint azonnal áthárítják az utasokra a magyar kormány által kivetett extraprofitadót. Ráadásul nem is csak a július elseje után megvett, hanem a már előre megvásárolt jegyekre is – amelyek július elseje utáni utazásokra szólnak – érvényesítik a 3900 forintos extra felárat. A megvásárolt szolgáltatás későbbi emelése – főleg ahogyan az a légitársaság csinálja, vagyis utólag terheli le az ügyfelek bankkártyáját – érthetően felkorbácsolta az utazók indulatait. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter rögtön fogyasztóvédelmi vizsgálatot indítványozott. 

A gazdaságfejlesztési miniszter fogyasztóvédelmi vizsgálatot indítványozott a Ryanair ellen

Nagy Márton indítványozta azt is, a hatóság vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e.

Végeredményben egyébként a Ryanair nem járt el másként, csak a saját üzletszabályzata szerint, ugyanis ebben szerepel, hogy mindenféle különadót áthárítanak. Ezt pedig az utasok a jegyvásárlással elfogadják. 

Otopeni,,Romania,-,05.14.2021:,Wizz,Air,Airbus,321-271nx,(ha-lvi),Airplane
Fotó: Cristi Croitoru / Shutterstock

Ha valamely kormányzati a foglalást követően kerül bevezetésre vagy annak összege nő, indulás előtt meg kell fizetni az új adót (vagy a különbözetet)

– olvasható a Ryanair honlapján. 

Az airportal.hu most összegyűjtötte, hogy mi várható a többi légitársaságnál. A cikk szerint a magyar tulajdonban lévő Wizz Air-nek gyakorlatilag ugyanilyen üzletszabályzata van, vagyis várhatóan ez a fapados légitársaság is áthárítja majd július elseje után a különadót, de egyelőre úgy tűnik, hogy még kivárnak ezzel. Könnyen lehet, hogy megvárják, mi lesz a magyar kormány és a Ryanair vitájának a megoldása, illetve a miniszter által indítványozott fogyasztóvédelmi vizsgálat eredménye. 

A két fapados társaságon kívül a nagyobb légitársaságok üzletszabályzatában is szerepel olyan kitétel, hogy a a kormányok által kivetetett összes díjat, adót és illetéket az utasoknak kell megfizetniük. Így áll például a KLM, az Air France, az Easyjet, a Qatar Airways és a Lufthansa szabályzatában is.