Őszi árpából az aszály negatív rekordokat hoz Békés megyében, ahol az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd – közölte kedden a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága.

Békés megyében őszi árpát csaknem 31 ezer, őszi búzát 100 ezer hektárról takarítanak be a gazdák, az előbbi termény esetében már a terület 95 százalékán végeztek is. Az átlagtermés 3,5 tonna hektáronként, a hektolitersúly gyenge.

2021.07.07. Zalaegerszeg Simon József mezőgazdasági vállalkozó aratja az árpát Fotó:  Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A búza aratásával a terület 30 százalékán végeztek, az össztermés eddig 90 600 tonna, az átlag hektáronként 3 tonna. 

A tapasztalatok szerint sok az apró szem, ez óriási problémákat okozhat a vetőmag terén. 

Őszi káposztarepcét 8 ezer hektáron vetettek, a területek 40 százalékának betakarítása után a megyei átlag 1,6 tonna hektáronként.

A szárazság miatt a kukorica és a napraforgó is nagyon gyengén fejlődött, a növények feleakkorák, mint ilyenkor általában,  és már nemcsak a leveleik, hanem a gyökereik is száradnak, ami sok helyen egyenlő a kipusztulással.

A szakemberek arra is rámutattak, hogy a sokéves átlaghoz képest 160 milliméterrel kevesebb csapadék esett idén. A hőség folytatódik, eső nem várható, ráadásul 

a szél egyfolytában fúj, ami tovább szárítja az amúgy is száraz talajt. 

Ugyanakkor raktározással, tárolással kapcsolatos gondok nincsenek és nem várhatók.

Az összefoglalóból kiderül: a kárenyhítési kérelmek rekordokat döntenek, az eddigi bejelentések mind mennyiségben, mind területben megközelítik a 2020-as évi kérelmek 90 százalékát. Jelenleg mintegy 1100 kérelmet adtak be a megyei gazdák, amelynek 95 százaléka aszálykár. A Dunántúlon ugyanakkor jobb a helyzet, hiszen ott több csapadék esett az elmúlt hónapokban.