Az őszi hónapokig biztosan kitart az alapkamat kiszámítható és határozott emelése – jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy háttérbeszélgetésen, miután váratlanul 50 bázisponttal megemelte az egyhetes betéti kamatát a jegybank . A szakember szerint addig kell folytatnia az MNB-nek az alapkamat emelését, amíg az nem tetőzik. 

Jelezte, várhatóan a nyári hónapokban folytatódik a fogyasztói árak növekedése, miután továbbra erős kínálati sokkok jelentkeznek a gazdaságban.

Emeli inflációs várakozásait a jegybank

Az elmúlt időszakban is az látszott, hogy az előrejelzési sáv felső szélén alakult az infláció. A havi átárazások még mindig magasak, miközben a maginfláció is nagyot emelkedett. Június végén derül ki, hogy pontosan mivel kalkulál a jegybank, ekkor teszi közzé inflációs jelentését.

Az emelkedő költségek gyorsan futnak át a termelési láncokon és jelennek meg a fogyasztói árakban

– fogalmazott az MNB alelnöke, aki szerint amíg van egy kiszámíthatóság az alapkamat-emeléseknél, addig a várakozásokon keresztül erős hatást fognak kifejteni. 

Budapest 2022.05.19.MNB Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontjának bemutatása Virág Barnabás, alelnök
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Szűkíti a likviditást az MNB 

Jelezte, hogy ismét felértékelődik az egyhetes szerepe, szerinte szükségszerű, hogy ezt a swap piaci hozamok is lekövessék, amivel szűkíteni lehet a likviditást.  

A következő időszakban még erősebb fókusz kerül a swap piacokra, június elejétől aktívan használják a devizalikviditást nyújtó swap tendereket az MNB.

Ekkor zárulhat össze az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A jegybank határozott célja, hogy az egyhetes betéti kamat minél gyorsabban jelenjen meg a hozamokban. Azt is elmondta, ha az infláció tetőzése azonosítható, akkor zárulhat össze az egyhetes betéti kamat és az alapkamat, bár pontos hónapot erre nem tudott mondani.

Nem a napi mozgásokat figyeli az MNB

A forintról elmondta, hogy elsősorban trendeket és nem napi mozgásokat nézik, s ha a trendek azt mutatják, hogy a kockázati tényezők veszélyeztetik az inflációs cél elérését, akkor a közbeavatkoznak, ahogy ezt az irányadó ráta 50 bázispontos emelése esetén is tették. 

Lejjebb kerülnek a növekedési ráták

Virág Barnabás a gazdasági várakozásokról is beszélt, a második negyedévben már látszódnak a lassulás jelei, de szerinte így is erős lesz. Az idei évi növekedés 4 százalék fölött, akár 5 százalék körüli tartományban alakulhat. A VG érdeklődésére elmondta, hogy a növekedési ráták biztosan lejjebb kerülnek jövőre. „Mindenkinek fel kell készülni, hogy ütemében egy lassabb növekedés következik” – fogalmazott.

A második fél évben lehet megállapodás az unióval

Az MNB alelnöke kitért az uniós forrásokról való megállapodásra is, amelyre a második fél évben sor kerülhet:

A jegybank véleménye szerint minden rendelkezésre álló információ a megállapodás irányába mutat, nincs olyan téma az asztalon, amit ne lehetne tárgyalásos úton gyorsan áthidalni.

Szigorú és tovább szigorító fiskális politikára van szükség

A költségvetés kapcsán megjegyezte, hogy a szigorú és tovább szigorító fiskális politika az infláció legyőzésének tartós eszköze. Az idei évi hiánycél szerinte jó eséllyel elérhető. Ugyanakkor hangsúlyozta, nagyobb figyelmet kell fordítani a folyó fizetési mérleg javítására, itt a kulcs a kiadások és a beruházások csökkentése, ami a költségvetési mérleg mellett a folyó fizetési mérleg egyenlegét javítani fogja.