Idén áprilisban még mintegy 82 ezer lakossági ügyfél 127 ezer zömében jelzáloghitel- és személyi kölcsön szerződése volt még moratóriumban. Ez mintegy 465 milliárd forintnyi hitelösszeget takar, ami a teljes lakossági hitelállomány 5 százaléka. 

Emellett közel kétezer moratóriumos vállalkozás háromezer hitelszerződésére vonatkozik még a fizetési stop, ami mintegy 180 milliárd forintnyi hitelt, a vállalati hitelállomány kevesebb, mint 2 százalékát jelenti - mutatott rá közleményében az Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Mentőöv volt százezreknek

A törlesztési moratórium az elmúlt bő két évben családok százezreinek, a munkahelyüket elvesztő, egészségügyi vagy más okok miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülőknek jelentett kedvező választási lehetőséget. A moratórium ára ugyanakkor a meg nem fizetett tőke kamata, valamint a szerződés futamidejének (akár) jelentős mértékű meghosszabbodása.

Option,Of,Loan,Moratorium,Period,With,Eps10,View.
Fotó: Shutterstock

Hangsúlyozták, hogy bár a kamatok időközbeni átárazódásától eltekintve a moratórium után a törlesztőrészletek nem növekedhetnek a fizetési stopot megelőzőhöz képest, a hitel futamideje a moratóriumban eltöltött idő függvényében számottevően, akár attól lényegesen nagyobb mértékben is nőhet - figyelmeztet az MNB.

Fontos - teszik hozzá - , hogy a moratóriumtól függetlenül az úgynevezett referencia kamatlábhoz kötött, változó kamatozású jelzáloghitelek kamatát 2022. decemberig védi az úgynevezett kamatstop, ennek hatására a kamat nem emelkedhet a 2021. október 27-ei szint fölé.


A tipikus lakáshiteles

Az átlagos moratóriumos lakáshitelesnek 14 év hátralévő futamidővel 8,5 millió forint tartozás van, a hitelének kamata pedig 5 százalék. 

Az MNB számításai szerint egy tipikus, a moratóriumban lévő lakáshiteles még további 283 ezer forintnyi kamatfizetési többletteherre számíthat akkor, ha 2022. december 31-ig továbbra is igénybe venné a moratóriumot.  

A korábban felgyülemlett moratóriumi kamatokkal együtt ez összességében mintegy 1,7 millió forint többletkamat-kiadást jelentene számára, miközben hitelének futamideje összességében 4 évvel és 10 hónappal nőne meg (ebből 10 hónappal az idei év második fele miatt).


Plusz 4,25 év törlesztés

Személyi hitelesek A tipikus moratóriumban lévő személyi kölcsön hátralévő futamideje 4,5 év, a még meglévő kölcsönösszeg 2,5 millió forint, a kamat pedig 13 százalék. Egy átlagos személyi kölcsönt idén év végéig moratóriumba helyező adós mintegy 187 ezer forint többlet-kamatkiadással számolhat. 

A korábbi moratóriumban felhalmozott kamatokkal együtt ez közel 1,2 millió forinttal növelné meg anyagi terhét, míg szerződése futamideje 4 évvel és 3 hónappal nyúlna majd meg (amiből 9 hónap a 2022. második félévi hosszabbításnak lenne köszönhető).

Hogyan lehet kilépni?

A moratóriumban maradás így azoknak jelenthet átmeneti védelmet, akik továbbra is nehéz anyagi helyzetükben nem képesek hitelüket törleszteni. Akik viszont anyagilag megtehetik, azoknak célszerű – a moratóriumot maguk mögött hagyva – mielőbb ismét megkezdeni a törlesztést. Ehhez semmit sem kell tenniük, ha nem adnak be újabb kérelmet a moratórium folytatásáról idén július 31-ig, akkor visszaáll korábbi törlesztőrészletük.