Tovább emelkedett a nyelvismeret szükségessége a munkaerőpiacon, ma már az álláshirdetések 75 százalékában megfogalmazott elvárás legalább az angoltudás. Felmérések szerint azonban a rendkívül keresett diplomás pályakezdők, akikért egymásra licitálnak a cégek, nem a nyelvtudás hiány amiatt bukdácsolnak a munkaerőpiacon, hanem a legfontosabb elvárt készségek híján. Az oktatási piac egyik legsikeresebb munkaerőpiaci készségfejlesztő kurzusa a legfontosabb elvárásokra készíti fel a hallgatókat. Erről az International Business School (IBS) vállalati és karrierirodájának vezetője, Balogh-Simon Zsófia beszélt a VG Podcastnak.

Balogh-Simon Zsófia, az International Business School (IBS) vállalati és karrier irodájának vezetője VG Podcast
Balogh-Simon Zsófia, az International Business School (IBS) vállalati és karrierirodájának vezetője
Fotó: Sándor Tünde

A szakember hangsúlyozta, a lelkes és bizonyítani akaró fiatalok hatalmas lehetőséget rejtenek, de időt kell szánni rájuk, és pontosan megfogalmazni azokat az elvárásokat, amelyeknek az adott helyen meg kell felelniük. Sokszor ugyanis éppen az a probléma, hogy nem tudják a felek, mit várnak egymástól, és a kölcsönös elégedetlenség miatt elbocsátással, felmondással végződik a kapcsolat. A pályakezdők fogadásánál és megtartásában a mentorrendszer bevált módszer, a hasonló korú kolléga megkönnyíti a beilleszkedésüket, és segít eligazodni a vállalati kultúra rejtelmeiben.

Munkaerőpiaci felmérések szerint a cégek legfontosabb elvárásai között a csapatmunkára való képesség, a jó írásbeli és szóbeli kommunikáció van az élen.

Az interjúból az is kiderül, hogy miért érdemes és hogyan lehet a legeredményesebben pályakezdőkkel dolgozni, és mennyire lehet sikeresen fejleszteni az egyéni készségeket. Az IBS három éve indította el díjnyertes kurzusát, az első két évfolyamon végzettektől egyre több visszajelzés érkezik a munkaerőpiacról.

 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast