Július 1-jétől nő a jövedéki termékek után fizetendő mértéke, az átfogó emelés alól lényegében csak a benzin és a gázolaj kivétel. Így a vonatkozó kormányrendelet alapján 

  • nemcsak a dohánytermékek és a szeszes italok után fizetendő teher ugrik meg,
  • hanem változik az áram, a fűtőolaj, a PB-gáz, a szén,
  • valamint az LPG jövedéki adója is.

Ahogy azt Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter ismertette: a kormány összesen százmilliárd forint bevételt vár a jövedéki adó, a cégautóadó, az egyszerűsített foglalkoztatási adó és a népegészségügyi termékadó megemeléséből. 

Fotó: Bencsik Ádám

Például a cigaretta esetében júliustól decemberig a jövedéki adó mértéke 27 800 forint lesz ezer darabonként, és a kiskereskedelmi eladási ár 23,5 százaléka lesz, de legalább 40 800 forint ezer darabonként. Jövő januártól jön az újabb emelés: 29 500 forint/ezer darab lesz a mérvadó befizetendő összeg, valamint a kiskereskedelmi eladási ár 24 százaléka, minimum 41 800 forint/ezer darab. A sör esetében, ha kisüzemi főzdéről van szó, a jövedéki adó 900 forint/hektoliter/tényleges alkoholfok, a nagyüzemi gyártásnál viszont ugyanebbe a képletbe ennek a duplájával, 1800-zal kell júliustól számolnunk.

Jövedéki adóból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tavaly 1243,4 milliárd forint bevétele keletkezett az egy évvel korábbi 1196 milliárd után. Viszonyításképpen: az előirányzat 1248,6 milliárd volt

– derült ki a évkönyvéből. 

Ennél a múlt évben mindössze három adónem hozott többet a konyhára: 

  • az áfa 5397,2 milliárd forintot,
  • miközben a tb-járulék-bevételek és a szocho pénzforgalmi egyenlege 5245,6 milliárd volt,
  • az szja-bevételek pedig 2888,6 milliárdra rúgtak.

Az üzemanyagenergia-termékek jövedéki adójának múlt évi nettó egyenlege 715,5 milliárd forint volt, 4 százalékkal magasabb, mint a tavalyelőtt. Az elmúlt két év adatainak összehasonlításakor azt is figyelembe kell venni, hogy a kőolaj világpiaci árának alakulása miatt 2020 júliusától 2021 márciusáig nagyobb volt a benzin és a gázolaj jövedéki adója. Ezután az előbbit literenként öt, az utóbbit tíz forinttal kisebb járulék terhelte, így a gázolajé 110,35, a benziné 120 forintra csökkent. 

A dohánygyártmányok jövedéki adójából a tavalyi bevétel 412,5 milliárd forint, ami 3,1 százalékkal magasabb a bázisidőszakénál, de itt sem szabad megfeledkezni az időközben hatályba lépett adómérték-változásokról.

Igaz, más a nagyságrend, de ennél nagyobb mértékben növekedett a villamos energia, a földgáz, a szénenergia-termékek jövedéki adójának múlt évi pénzforgalmi egyenlege: a 19,8 milliárd forint bevétel 13,6 százalékkal haladja meg a tavalyelőtti szintet.

A jövedéki termékekkel kereskedők jövedékiadó-köteles tevékenységét tavaly március közepétől 5916 alkalommal vizsgálta a helyszínen a hatóság. Szabálytalanságot 347 esetben tárt fel, aminek alapján csaknem 13 millió forint jövedéki bírságot szabott ki. 

Összességében 16 801 jövedéki ellenőrzés kezdődött és zárult le, 4706 esetben 16,8 milliárd forint értékben termékeket foglalt le a NAV.

A legnagyobb arányt a cigaretta (68,9 százalék) képviselte, de jelentős súlyú volt a lefoglalt egyéb fogyasztási dohány (30,1) értéke is. A jövedéki termékeket érintő ellenőrzések során a 6042 közül 6009 jövedéki és 33 nem jövedéki jogsértést tártak fel. A bírság összege megközelítette a 4,8 milliárd forintot.