A program indulásától idén május végéig több mint 150 ezer otthonfelújítási támogatási kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), jelenleg hetente átlagosan háromezren adják be az igénylésüket. 

Az otthonfelújítási programban május végéig 261 milliárd forint támogatást utalt ki a MÁK, amelyet leggyakrabban belső terek felújítására, tetőfelújításra, napkollektorra és külső nyílászárók cseréjére ​fordítottak.

otthonfelújítása program Woman with hir son makes repairs at home, she teaches boy to plaster the walls with a spatula in his hands
Fotó: Shutterstock

A támogatás kifizetését megelőzően valamennyi igénylést felülvizsgálja a kincstár, de a közpénzek jogszerű felhasználása érdekében az elvégzett felújítási munkát helyszíni ellenőrzésen is jogosult vizsgálni a megyei kormányhivatalok bevonásával.

Aki megkapta az állami támogatást, annak az értesítést követően biztosítani kell az ingatlan megtekintését és együtt kell működnie a hivatal munkatársaival.

Az ellenőrzés kiterjed valamennyi elvégzett és támogatott kivitelezési munkára, illetve felhasznált anyagra. Amennyiben a helyszíni ellenőrzés az igénylésben szereplő adatokhoz, dokumentumokhoz képest eltérést állapít meg, az a támogatás részben vagy egészben történő visszafizetését is maga után vonhatja.