A kormány június 16-i ülésén a háborús gazdasági helyzetre való tekintettel áttekintette a kkv-hitel-piac helyzetét, valamint megvizsgálta a Széchenyi-kártya program eddig elért eredményeit, és döntött a program folytatásáról – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A megújult Széchenyi-kártya program fix kamatozású, legfeljebb 3,5 százalékos hitelei 2022 júliusától év végéig érhetők el országszerte.

A miniszter elmondása szerint a magyar kormány célja, hogy a háború okozta gazdasági helyzetben a rendelkezésre álló eszközei segítségével elkerülje a nélküli kialakulását. A kkv-finanszírozás feltételeinek javítását szolgálja a kormány legutóbbi döntése a Széchenyi-kártya program meghosszabbításáról, melynek segítségével a kkv-k fix kamatozású, legfeljebb 3,5 százalékos hiteltermékeket érhetnek el 2022 júliusától országszerte. A döntés értelmében a hiteltermékeket racionalizálták és összevonták a hitelcélok változatlansága mellett.

Young,Worker,On,Construction,Site
Fotó: Shutterstock

A 2002-ben induló Széchenyi-kártya program mára a mikro-, kis- és középvállalkozások legsikeresebb támogatott hitelprogramjává vált, a program indulása óta a hazai kkv-szektor 390 ezer szerződött hitelügylet mellett több mint 4600 milliárd forint kedvezményes finanszírozási forráshoz jutott.

A Széchenyi-kártya program keretében felvett hitelállomány jelenleg a kkv-szektor hitelállományának már a 13 százalékát adja, miközben a szektor hitelei mögött 39 százalékban jelenik meg kezesként a Garantiqa.