A jövő évi költségvetés a rezsi- és a honvédelem költségvetése lesz:

670 milliárd forinttal rezsivédelmi alapot, 842 milliárd forinttal honvédelmi alapot állítanak fel

– írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára kikerült posztjában hétfőn.

Mint írta, erősödik a magyar gazdaság teljesítménye, csúcson a foglalkoztatás, kisebb az adóelkerülés, így a folyamatosan csökkenő adók ellenére is magasabb adóbevétellel lehet számolni a jövő évi költségvetésben.

2021.11.14. Budapest A Fidesz 29. tisztújító kongresszusa. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A tárcavezető a májusi számokra hivatkozva kiemelte, hogy az adócsökkentések mellett is 23 százalékkal nőttek a költségvetés főbb adóbevételei. Míg tavaly májusban 1323 milliárd forint folyt be, addig idén 1630 milliárd. Társasági adóból 40, kisvállalati adóból 50, személyi jövedelemadóból 17 százalékkal több bevétel érkezett – részletezte.

Ez a teljesítmény hozzájárul ahhoz, hogy a bizonytalan világgazdasági helyzetben is megőrizzük az ország biztonságát, az elmúlt évek eredményeit, a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat, a nyugdíjak értékét, tovább csökkentsük a hiányt és az államadósságot – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A költségvetési hiányt 3,5, az államadósság szintjét 73,8 százalékra javítják, 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel számolnak – zárta gondolatait Varga Mihály.