A 480 forintos üzemanyagár körüli szabálymódosítás miatt jóval kisebb visszhangot kapott az a hír, hogy a kormány jövőre is fenntartja az egyes családtámogatási intézkedéseit. Erről nem sokkal ezelőtt a hivatalos Facebook-oldalán számolt be a kabinet:

Az egyébként az idén év végével kifutó programok, mint 

a babaváró támogatás tehát legalább egy évig biztosan elérhető lesz a gyerekes, illetve a gyereket vállaló famíliák részére.

De megmarad az otthonteremtési támogatás, vagyis a CSOK, a családi adókedvezmény, az első házasok adókedvezménye és a diplomás gyermekgondozási díj is.

Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos heti rádióinterjújában egy további lényeges, lakhatási célú intézkedés meghosszabbítását jelentette be: az építőipari 5 százalékos áfakulcsot két évig még biztosan hatályban tartja a kabinet.   

A Bank360.hu a fejlemények kapcsán kiadott értékelésében ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a szintén az év végén lejáró lakásfelújítási támogatás sorsa még kérdéses. 

Nem teljesen világos az sem, hogy a CSOK speciális változatára, a falusi CSOK-ra is vonatkozik-e a hosszabbítás. 

Ez papíron az év végén futna ki, illetve az is bejelentésre vár, hogy a felsorolt kedvezmények változatlan feltételekkel maradnak-e meg. Így például 

  • a babaváró hitel összege,
  • a CSOK támogatási összege
  • és a vele együtt igényelhető kedvezményes, fix háromszázalékos hitel összege és kamata.

Mindenesetre a Bank360 szerint egyedül a babaváró és a falusi CSOK az, amelynek a fenntartásához jogszabályt kell módosítani. A többinél erre csak akkor van szükség, ha módosítanak a feltételeiken.