Elsősorban magunkra számíthatunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő nem tartja célravezetőnek azt a megoldást, hogy valakik Brüsszelben azt gondolják, hogy az energia kérdését majd megoldják. Nekünk magyaroknak a saját kezünkben kell, hogy legyen minden eszköz – tette hozzá a kormányfő.

Nem működik a háború elgondolásunk

Volt egy stratégiánk, amely négy pilléren nyugodott, azt gondoltuk, hogy az amerikai tisztekkel megerősített ukrán hadsereg le tudja győzni Oroszországot, de ez aligha lehetséges. A második elgondolás az volt, hogy a szankciók majd megrendítik az orosz vezetést. A harmadik elgondolás pedig, hogy a bennünket a szankciókat kivető országokat is elérnek, az emberek meggyötrése nélkül is képesek leszünk kezelni. A negyedik szerint a világ majd belátja, hogy igazunk van és mellénk fognak állni és lesz egy világegység. De a világ nem velünk van – fogalmazott a magyar kormányfő. 

Budapest, 2022. július 1.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. július 1-jén.MTI/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán / MTI

A békére kell alapozni az új stratégiát

Számos ország, amely a szankciókat kezdeményezte, azt hangsúlyozta, hogy meg lehet oldani az orosz olaj és gáz nélkül. A magyar kormány jelezte, hogy nincs elég kapacitás. A miniszterelnök szerint az új stratégiának a békére kell összpontosítania. 

A szankciók és a fegyverszállítás nem vezetnek eredményre

– hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy az amerikaiaknak kulcsszerepük lenne a helyzet rendezésében, szerinte egy új európai biztonsági rendszerről kellene megállapodni. 

Magyarországnak lesz elég gáza

Ha valamelyik országban elfogy a gáz, akkor más országokból vehet el, ez nem más, mint einstand, tette hozzá. Szijjártó Péter szerepét emelte ki, aki évek óta sokat tesz azért, hogy diverzifikálják az energiaforrásokat. 

Magyarországnak lesz elég gáza 

– hangsúlyozta a miniszterelnök. Az oroszokkal való üzletet a nyáron nyélbe üthetik a kormányfő szerint. Ugyanakkor jelezte, hogy nekünk a bajunk a gáz ára, amely a legutolsó hat napban 160 dolláról felment 200 dollárig.

Le kell jönni a gázfogyasztásról

A miniszterelnök szerint segíteni kell az embereket, hogy le tudjanak jönni a gázfogyasztásról. Horváth Lászlót megbízták, hogy a mátrai erőmű leállított blokkjait indítsa újra, továbbá betiltották a tűzifa kivitelét, valamint kályha- és kazánprogramot indít el Palkovics László vezette minisztérium.

2000 milliárdba került volna a rezsicsökkentés fenntartása

Magyarországon egy okos rendszert építettek ki, amelynek az volt az értelme, hogy a családok megsegítése érdekében rögzítették az árakat, ugyan mozgott az ár a világpiacon, de ezt meg tudták tartani. Ha magasabb volt a akkor a költségvetés ez kipótolta. Ez 2022-ben felugrott, ha kivetítjük az év végére, akkor a korábbi 650 milliárdról 2000 milliárdra felugrott volna. A magyar gazdaság jól teljesít, de ezt képtelen kitermelni – tette hozzá a kormányfő.

Jelentős összeget spórolnak meg a magyarok a módosított rezsicsökkentéssel

Ezért olyan döntést hoztak, hogy minden magyar család megkapja a rögzített árat az átlagfogyasztásig, ezzel minden magyar család spórol az átlagfogyasztás mértékéig. Úgy látja, egy magyar család az áramnál 56 ezer, a gáznál 143 ezer forintot spórolnak. Aki az átlag fölött fogyaszt, az vagy spróroljon, vagy keressen többet, amiből ki tudja fizetni. 

Október vízválasztó lesz

A kormányfő szerint egyelőre ez tartható, de október vízválasztó lesz, hogy Európa egy háborús gazdasági helyzetbe kerül-e. Nem akartak olyan helyzetet, hogy az energiaszolgáltatók profitot keressenek a lakosságon. Meg akarták akadályozni, hogy miközben nő a terhük, az állami cégek az ő fogyasztásukon profitot realizáljanak, ezt levágták. 

Meghosszabbítja a kormány az 5 százalékos lakásáfát

A miniszterelnök szerint a kormány ölbe tett kézzel is nézhetné az eseményeket, ahogy 2008–2009-ben történt, azonban ehelyett ő azt mondja, hogy védekeznünk kell.  „Harcolni fogunk a recesszióval, azért, hogy minden munkahelyet meg tudjunk védeni, harcolni fogunk azért, hogy a ne vigye el a családok jövedelmét – fogalmazott a kormányfő. Felállítottak egy kabinetet, amely arról döntött, hogy az 5 százalékos lakásáfa nem ér véget idén december 31-ig, ezt két évvel meghosszabbították.

Európának nincs pénze a háborúra

50 milliárd dollárt beletoltak Ukrajnába, de Európának nincs ennyi pénze, egyedül Amerikának van erre pénze. Az egész háborúban az USA az egyedüli meghatározó hatalom. A miniszterelnök bízik benne, hogy lesz Amerikában egy választás, ahol képviselőket és szenátorokat választanak, a külpolitikában is változást hozhat el.

Hatalmas károkat okoz az aszály

A miniszterelnök is látja, hogy az aszály sújtja az országot, „ez elég nagy baj”, a magyar gazdaságnak komoly bevétele van a mezőgazdaságból, szerinte történelmileg is egy agrárország vagyunk. Azt látják, hogy Magyarország élelmiszer-ellátása nincsen veszélyben, elvileg lesz is, a megszokottnál kisebb, ami bevételkiesést okoz az országnak. A kárenyhítési alapból fizetik a károkat, ez az alap azonban teljesen kimerült, ha erre alapoznának, akkor a gazdák is tönkremennének. Létrehoztak egy munkacsoportot, hogy intézkedéseket tegyenek a gazdák megsegítésére, a döntések véglegesítése még egy hétbe telik, de a gazdák kapnak segítséget – jelezte a kormányfő.