A jelenleg is zajló demonstrációval egyidejűleg több érdekvédelmi szervezet is kifejtette álláspontját a tervezettel kapcsolatban.

A kataszabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon. A betegbiztonság és ellátásbiztonság megóvása érdekében kérjük, hogy az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a katatörvény nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól

– írta a Magyar Orvosi Kamara elnöksége.

A kormány százezreket lehetetlenít el, és dönt nyomorba a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) módosításával

– jelentette ki a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

A VDSZ szerint a változtatás kvázi megszüntetést jelent, amellyel a kormány kivégzi az adóformát a törvényjavaslat elfogadásával. Súlyos veszélyként említették például a feketegazdaság növekedését, de a munkaerőhiány sem csökken, a katások ugyanis nem a hiányszakmákat fogják választani.

A VDSZ úgy véli, hogy a vállalkozói tönkretétel helyett az adózói társadalom tűrőképességének megfelelő módosításokra van szükség, és nem tartják kizártnak, hogy össze kell hívni a Versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF).

A szövetség közleményében partnerséget ajánl minden katás munkavállalónak és kényszervállalkozónak, hogy közösen keressék meg a tiltakozás minden lehetséges formáját, a kormányt pedig felszólítják a javaslat átdolgozására.