Kedden fogadhatják el a adónem teljes átalakításáról szóló törvényt az országgyűlésben, 

ez ellen demonstráltak a Parlament előtt, majd a tüntető tömeg lezárta a Margit hidat.

A kormány hétfőn nyújtotta be az új katatörvényt. A Pénzügyminisztérium szerint az új kata, a kisadózó vállalkozók tételes adója az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak.

Az mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint, az új katásoknak azonban csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint a spontán tüntetés miatt a 4-es és a 6-os villamos a Margit híd, budai hídfő H és az Oktogon M között nem közlekedik, az M1-es és az M2-es metró igénybevételét ajánlják. A 9-es autóbusz terelve az Árpád hídon közlekedik, nem érinti a Flórián tér és a Nyugati pályaudvar M közötti megállókat. A 26-os a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz a Nyugati pályaudvar M és a Margit híd, budai hídfő M+H között nem jár.

KATA tüntetés, Margit-híd
Fotó: Helmeczi Zoltán

Tüntetők egy csoportja átment az Erzsébet hídra, és ott elfoglalták a középső két sávot. 

A belső sávban egy rendőrautó is keresztbe állt, a másik két sávban lassan, de halad a forgalom.

Nagy kérdés, hogy az új formában hányan maradnak katások

 

Szakértők szerint erősen kétséges, hogy lesz-e olyan vállalkozó, aki az új feltételeket valóban teljesíteni tudja, és továbbra is a kata szerint fog adózni. Túl sokáig ráadásul nem is töprenghetnek az érintettek a teljesen új helyzetet teremtő lépésről, hiszen a hétfő délben beterjesztett adómódosítást kivételes sürgősségi eljárás keretében tárgyalják, és kedden már el is fogadhatják.