A kamatmentes, szabadfelhasználású Babaváró kölcsönt az ügyfelek az idén is főként lakásvásárlásra fordítják, a Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint január-júniusban a hitelfelvevők 72,7 százaléka költötte erre a kapott pénzt. 

A társaság közleménye idézi Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta, az év első félében tovább emelkedett az ügyfelek között azok aránya, akik a kölcsönből lakást vettek. Ugyanakkor az elmúlt negyedévben tapasztalt ingatlanpiaci áremelkedés miatt már vidéken is egyre ritkább, hogy a maximális, 10 millió forintos támogatás egészében fedezze egy család otthonteremtését. Így a felvett hitelt a legtöbb esetben még ki kell egészíteni ingatlanvételkor.

Hozzátette, viszonylag sokan költik a Babvárót utazásra, autóvásárlásra vagy vállalkozásfejlesztésre.

fiatal pár család Young couple, family doing apartment felújítás repair together themselves. Mother, father and son doing home makeover lakás átalakítás renoválás or renovation. Concept of relations, moving, love. Hanging wallpaper with ladder.
Fotó: Shutterstock

A társaság elemzése szerint a meglévő ingatlan felújítása, korszerűsítése, valamint bővítése miatt a családok 13,49 százaléka kérte a támogatást, a harmadik legnépszerűbb pedig az úgynevezett egyéb kategória volt, az igénylők 5,84 százaléka nem mondta meg pontosan, hogy mire szánja a szabadon felhasználható összeget. A Duna House Pénzügyek közreműködését kérő igénylők 95,6 százaléka a maximálisan felvehető összegre nyújtotta be kérelmét idén. 

A tájékoztatás szerint a Babavárót 2019-ben és 2020-ban igényelték a legtöbben, 2021-ben már kevesebben, de még így is 508 milliárd forint kölcsönt helyeztek ki a bankok az elmúlt 12 hónapban. A jegybank adatai szerint a támogatás három évvel ezelőtti indulása óta közel 1600 milliárd forintot folyósítottak 2022 januárjáig az igénylőknek. Ez átlagosan 160 milliárd forint negyedévente. 

Az ingatlanvásárlók fele tervez igénybe venni lakáscélú támogatást az idén

Továbbra is népszerűek az otthonteremtési és családtámogatások.

A társaság közölte, hogy a 2022 végéig még biztosan igényelhető Babaváró a program tervezett zárásáig elérheti a 2 ezer milliárd forintot is, bár az igénylés második félévi intenzitását csökkentheti, hogy a 2023-as költségvetési tervezet alapján idén december 31. után is várható a támogatás folytatása: a Babaváró hitelekre 175 milliárd forint a betervezett összeg, míg az egyéb lakástámogatások jogcímen közel 500 milliárd forint szerepel a tervek között.