Egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan mennyivel emelkednek a rezsiköltségek, de az már most valószínűsíthető, hogy a lakosság elkölthető jövedelme zsugorodni fog – mondta VG-nek Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a rezsicsökkentés átalakítását követő kormányzati döntés után. Szerinte nehéz megbecsülni, hogy pontosan mit okoznak a változtatások, de szinte biztos, hogy lesz inflációs hatása ezeknek az intézkedéseknek, amelyek a következő hónapokban bizonyára megemelik az éves fogyasztói árindexet. Bár a 14-15 százalékos bérdinamikába egyre jobban „belemarnak” az áremelkedések, az elemző még mindig úgy látja, ezzel együtt is nőnek idén a reáljövedelmek, viszont a jövő év már nagyobb kérdés. 

Jelentősen megnőtt a valószínűsége, hogy jövőre véget ér a reálbérek emelkedésének korszaka

– figyelmeztetett az ING Bank elemzője. A KSH adatai szerint egyébként valóban hosszú időszaknak vetne véget, legutóbb a 2012-es euróválság hazai begyűrűzésekor csökkentek a reálbérek Magyarországon.

Vásárló
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az pedig, hogy a lakosság elkölthető jövedelme érezhetően csökken, a fogyasztásra és a kiskereskedelmi forgalomra is érezhető hatással lesz.

Virovácz Péter szerint ebben a helyzetben két megoldás kínálkozik a lakosság számára: vagy elkezd erőteljesen spórolni az energián, vagy ugyanannyit használ, de akkor máshol kell a fogyasztást csökkentenie. „Bárhonnan is nézzük, akár az energiafelhasználás volumene zsugorodik, akár a fogyasztás esik vissza, mindkettő negatív hatással van a GDP-re” – magyarázta a szakember, aki úgy véli, első körben a rugalmasnak számító áruknál, a tartós fogyasztási cikkek és a nem élelmiszertermékek keresletében várható visszaesés, amelyekre eleve többet költenek a háztartások. A lefelé vásárlás után elkezdődhet az élelmiszerek átsúlyozása, például a zöldség, gyümölcs, húsok iránti kereslet csökkenhet. Egyelőre az üzemanyagot ez még nem érint az elemző szerint, persze ez addig igaz, amíg ársapka van rajta, ha az eltűnne, egyből ott is visszaesne forgalom. De szintén nagy vesztese lehet a következő időszaknak a szolgáltató szektor.

„Egyelőre nem érződik, hogy a lakosság óvatosabban költekezne, de nem tartom kizártnak, hogy a közeljövőben ez megváltozzon” – erről Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke beszélt a VG-nek. Hozzátette, akik átlag fölötti energiafogyasztókká válnak augusztus elseje után, és az eddigi tízezer forint körüli áramszámlájuk megtöbbszöröződik, biztosan kevesebbet fognak költeni, ami a kiskereskedelmi forgalomra is hatással lesz. Jelezte, hogy

az miatt nem is az árbevételt lesz érdemes figyelniük, hanem sokkal inkább az eladott mennyiséget, ami pedig szinte biztosan csökkenni fog.

Virovácz Péter egyúttal arra is rámutatott, hogy a külső egyensúlyi mutatóink jelentősen javulhatnak, szerinte eleve az volt a céljuk ezeknek az intézkedéseknek, hogy a lakosság fogja vissza a fogyasztását, mivel csak így lehet az importot visszavágni, ami a nettó exportban javulást hozhat. Ezzel viszont jelentősen megnőtt az esélye a csökkenésének, így a technikai valamikor a harmadik, negyedik negyedév vagy a jövő év elején jelenhet meg a magyar gazdaságban, majd egy lassú kilábalásra lehet számítani – vélekedett Virovácz Péter.