Megfelel a piaci várakozásoknak a drágulás mértéke, ugyanakkor az már aggasztóbb, hogy a volatilis tételektől megtisztított maginflációs mutató messze a várakozások feletti áremelkedést mutat: a 13,8 százalékos maginflációnál magasabbat legutóbb 1998 májusában regisztráltak – mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a péntek reggeli inflációs adatok megjelenése után. A szakember szerint az áremelkedés egyre szélesebb körben érzékelhető, ahogy az energia és a nyersanyagok árának növekedése begyűrűzik a feldolgozott termékek végső fogyasztói árába.

Az árstopintézkedésekkel nem érintett alapvető élelmiszerek egy számottevő részében már a 40 százalékot is közelíti (vagy már meg is haladta) az éves mértéke. Itt elsősorban a feldolgozott élelmiszereket találjuk, amelyek a maginflációs kosárban is szerepelnek, miközben a feldolgozatlan élelmiszerek áralakulása nincs benne.

A másik vártnál erősebb áremelkedést mutató tétel a tartós fogyasztási cikkek csoportja volt, ahol 12,4 százalékra ugrott az áremelkedési ütem éves bázison mérve. A szakértő szerint emögött a forint rendkívüli gyengülése és a nyersanyagok és a szállítási költségek emelkedése húzódik meg, aminek a hatása gyorsabb és erőteljesebb volt a vártnál.

magyar infláció élelmiszer árak Fast delivery, growth of market basket or consumer price index, inflation or growth of food sales concept. Shopping basket with foods on flying rocket. 3d illustration
Fotó: Shutterstock

Lassuló inflációs mutatót egyedül a szolgáltatások esetében láthatunk. Itt májusról júniusra 1,2 százalékponttal mérséklődött az indikátor, júniusban 5,6 százalékon állt az infláció. Ez azonban Virovácz szerint kizárólag a bázishatás következménye, mivel tavaly júniusban rendkívüli áremelésekkel találkozhattunk (parkolási díjak, telefon- és internetdíjak és az újranyitás okozta ársokk). Ha a havi árváltozást figyeljük, a júniusi 0,8 százalékos drágulás tavaly június óta a legmagasabb, vagyis továbbra is rendkívül erős és folyamatos átárazást tapasztalunk a szolgáltatások körében is – tette hozzá.

Előretekintve további gyorsulásra számíthatunk az inflációs mutatókban. A forint történelmi gyengülése vélhetően újabb ársokkot okozhat júliusban, miközben az extraprofitadók, a népegészségügyi termékadók és a jövedéki adók emelése is már júliustól megjelenhet a fogyasztói árakban

– vélekedett az ING Bank elemzője, aki úgy látja, a tavalyi bázishatás is az éves bázisú áremelkedési ütem gyorsulásának irányába hat egészen szeptember–októberig. Vélhetően ekkor tetőzik majd az infláció, a jelenlegi számításaik szerint valahol 13 százalék felett. Eközben a maginfláció esetében a csúcspont elérheti akár a 15-16 százalékot is. Szerinte az MNB-nek aligha lesz lehetősége visszakozni az elmúlt hetekben látott agresszív kamatemelési politikától.

Virovácz Péter arra számít, hogy a következő hónapokban további, akár 100-100 bázisponttal is emelheti a kamatokat a jegybank. Annak érdekében, hogy minél hamarabb elérhető legyen a pozitív reálkamat-környezet (a kamatok és a fő inflációs mutató különbözete), ami akár tartósan erősíthetné a forintot, nem elképzelhetetlen, hogy 13 százalék környékén álljon csak meg a jegybank a kamatemelésekkel – tette hozzá az elemző.

Ársapkák nélkül már 18 százalék lenne az infláció

A várakozásokat meghaladva, 11,7 százalékra emelkedett az infláció júniusban az igen széles körű áremelkedés miatt. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció igen meredeken, 13,8 százalékra ugrott, ami messze felülmúlta a várakozásokat. A meglepetést az élelmiszerárak és a tartós és egyéb fogyasztási cikkek árainak a várakozásoknál lényegesen nagyobb áremelkedése okozta – mondta Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. Hozzátette:

a következő hónapokban az átárazások és adóemelések miatt tovább emelkedhet az infláció, ami az árkorlátozó intézkedések nélkül elérhetné a 18 százalékot, a háztartási energiaárak befagyasztása nélkül pedig bőven meghaladná a 20 százalékot. 

„Az árkorlátozások fenntartása jókora ársokkot előzhet meg, míg az esetleges fokozatos vagy teljes megszüntetése igen erős felfelé mutató kockázat lenne, de erre az alapforgatókönyvünkben nem számítunk. Az őszi hónapoktól a bázishatások miatt már az infláció mérséklődésére számítunk” – jósolta az elemző.