Bár a jogszabályok megjelenésére, úgy tűnik, még várni kell, egyre több részlet válik ismertté a rezsicsökkentés átalakításának módjáról. A csütörtöki kormányinfó óta azt tudni lehet, hogy az eddigi formájában biztosan véget ért a hatósági árszabás Magyarországon, augusztus elsejétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig tudja biztosítani a kormány az olcsóbb díjazást, ami a villamos energiánál 210 kilowatt, a földgáznál pedig 144 köbméter havonta, az efölötti részre már a lesz érvényes. A kormány adatai szerint a lakosság egynegyedét érinti az intézkedés, az áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. 

rezsi
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Akik túl vannak a sávhatáron, azok nagy része is igen közel van az átlaghoz, tehát kis odafigyeléssel a sávhatár alatt tud maradni

– olvasható a kormany.hu-n megjelent közleményből.

Németh Szilárd kormánybiztos úgy számolt, hogy az átlagfogyasztó a rezsivédelem mellett 7750 forintot fizet az áramért havonta, ha nem lenne a kedvezményes ár, akkor 50 833 forint lenne a villanyszámla. Ugyanez a gáznál 15 833 forint, ami, ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor 131 441 forintba kerülne.

Mindez úgy jöhet ki, hogy az áram kilowattóránkénti ára a rezsicsökkentésen belül 40 forint alatt alakul, tehát augusztustól ez a 250 forint közelébe is emelkedhet, ha a lakossági fogyasztó átlépi az átlagos mértéket a villamosenergia-használatban, ami hatszoros ugrást jelent. Ugyanez a gáz esetében nyolcszoros emelkedés: a 110 forint körül árazott rezsicsökkentett díj 950 forintig lőhet ki köbméterenként. Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy akár 50-100 ezres drágulás is összejöhet annál, aki a rezsicsökkentett átlagos mennyiségnél többet fogyaszt.

rezsi
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Ezzel együtt nem árt hangsúlyozni, hogy a rezsicsökkentés így is fennmarad, továbbra is jelentős anyagi terheléstől védve meg a lakosságot. 

Összességében havonta 158 ezer forint plusz marad a háztartásoknál ahhoz képest, ha a kormány kivezetné a rezsicsökkentés intézményét, és teljes egészében piaci árszabást alkalmazna. A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjújában is a rendszer fenntartásával indokolta, hogy miért kellett átalakítani. Legutóbb Németh Szilárd arról beszélt, hogy a kormány dolgozik valamilyen kompenzáción, bár ennek részleteiről nem árult el többet. A kormánybiztos ugyanakkor jelezte, amint véget ér a háború, ismét visszaállítanák a korábbi rendszert.