Az I. félévében 9133 új lakás épült Magyarországon, 6,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 17 715 volt, 16 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amely elemzésében megjegyzi, Budapesten 3621 lakást vettek használatba, 20 százalékkal kevesebbet a 2021. I. félévinél. A megyei jogú városokban lényegében stagnált az új lakások száma (–1,5 százalék), a kisebb településeken viszont nőtt: a többi városban 6,7, a községekben 10 százalékkal több új lakást vettek használatba, mint az előző év azonos időszakában.

2022.03.31. Budapest Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) támogatás. Illusztráció Fotó Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A KSH adatai alapján a természetes személyek lakásépítéseinek közel másfél éve tartó visszaesése megállt. Az általuk építtetett lakások száma 5,6 százalékkal nőtt, a vállalkozások által építtetetteké 14 százalékkal csökkent 2021 I. félévéhez képest.

A természetes személyek élénkülő lakásépítési tevékenysége a kisebb városokra és a községekre korlátozódott, miközben a vállalkozói lakásépítések mindegyik településkategóriában, különösen Budapesten maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 40 százaléka családi házban, 47 százaléka többlakásos épületben, 11 százaléka lakóparkban található. A családi házak aránya mintegy 7, a lakóparki lakásoké közel 10 százalékponttal nőtt, a többlakásos épületekben átadottaké viszont 17 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 5,4 m2-rel, 88,4 m2-re növekedett 2021 I. félévéhez mérten. A főbb építési célok közül a saját használatra épített lakások súlya 31, az értékesítési célra építetteké 67 százaléka volt, az arányok egy év alatt enyhén eltolódtak a saját használatra épült lakások felé.

Meghosszabbítja a kormány az 5 százalékos lakásáfát

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban bejelentette, két évvel meghosszabbítják az intézkedést, amelynek köszönhetően 5 százalékra csökkent a lakásáfa.

Az építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 17 715 volt, 16 százalékkal több, mint 2021 I. félévében. Az év végéig megszerzett építési engedélyek birtokában 2026-ig kedvezményes áfával értékesíthetők a felépített lakások, ami ösztönzi az építési engedélyek számának növekedését, és magyarázza a használatba vett lakásokétól eltérő trendjét.

A fővárosban emellett az új, rozsdaövezeti fejlesztéseknek is szerepük van abban, hogy az egy évvel korábbinál 1,8-szor több lakás építésére adtak ki engedélyt,

ennek következtében az év első felében tervezett lakások 29 százaléka Budapesten koncentrálódott. Ezzel párhuzamosan a megyei jogú városokban 8,5 százalékkal csökkent, a többi városban alapvetően stagnált (+1,9 százalék), a községekben pedig 8,1 százalékkal növekedett az építendő lakások száma.

2020.07.08. Szeged Így változnak az ingatlan árak. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: Göröncséri Hajnalka ingatlanközvetítő egy kiadó lakást mutat.
Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

A budapesti agglomerációban adták ki a lakásépítési engedélyek 15 százalékát, emellett számottevő volt a balatoni térség és a győri agglomeráció részesedése is (9,0, illetve 5,4 százalék). Ugyanakkor minden ötödik lakást nagyvárosok vonzáskörzetén kívüli, kisebb településen terveznek felépíteni. A 2022 első felében kiadott új építési engedélyek alapján az előző év azonos időszakinál 7,3 százalékkal kevesebb, összesen 7938 lakóépület építését tervezték az országban. A tervezett nem lakóépületek száma 2379 volt, ez 2,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban.