Módosította a magyar kormány az extraprofitadókról szóló rendeletet. Jelentős változtatások nem szerepelnek a pontosítások között, de néhány dolgot tisztáztak az új beadványok, például az értékpapírügyletek tranzakciós illetéke körül – szúrta ki a Bank360.hu. 

Divatba jött az extraprofitadó: a görögök viszik a prímet 90 százalékos adótervükkel

Az európai bankok eddig jószerivel kimaradtak a jóból.

Ez utóbbiaknál, a pénzügyi eszköz vétele után az eredeti rendelet szerint csak akkor nem kell 0,3 százalékos, maximum 10 ezer forintos tranzakciós illetéket fizetni, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja. Ez most kiegészült egy újabb mentességgel: nem kell tranzakciós illetéket fizetni, ha az ügylet magánszemély (kivéve egyéni vállalkozói minőségében) javára vételenként 20 ezer forintot meg nem haladó értékben történik.Az oldal szerint ezzel lényegében kiküszöbölik azt, hogy az értékpapírügyleteknél azt a tranzakciót is megadóztassák, amit az átutalásoknál nem. Ott ugyanis a magánszemélyek bankszámlájáról történő átutalás 20 ezer forintig illetékmentes.

Percent,Sign,%,Made,From,Dollar,Bills
Fotó: Shutterstock

Szigorítás, de érthető módosítás ugyanakkor, hogy mostantól a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtóknak is meg kell fizetniük a tranzakciós illetéket és be kell jelentkezniük a magyar adóhatóságoknál. Ez elsősorban arra szolgál, hogy kiküszöbölik a hazai befektetési szolgáltatók versenyhátrányát. 

A rendelet módosítása a bankok extraprofitadóját is pontosítja. Az alapja ugyan továbbra is a helyi adó megállapításához meghatározott nettó árbevétel, viszont mostantól ebbe nem tartozik bele a bankok nem szokásos tevékenység keretében keletkezett áruértékesítésből, szolgáltatásnyújtásból származó bevétele, valamint a futamidő közben vagy futamidő végén visszavett, majd értékesített eszköz könyv szerinti értéke.