BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új lehetőség a gazdák előtt

Az aszály miatti vis maior bejelentési lehetőségre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium

Az Agrárminisztérium felhívja azoknak a gazdálkodóknak a figyelmét, akik már június 9-ig jelezték szándékukat az ökológiai jelentőségű másodvetésre, hogy elektronikus úton lehetőségük van vis maior kérelmet benyújtani – közölte a tárca szombaton.
 

Akik nem jelentették be az egységes kérelemben, hogy terveznek ökológiai jelentőségű másodvetést, azok ettől a lehetőségtől elestek. Változatlan ugyanis az a követelmény 2015 óta, hogy a másodvetés tervezésével kapcsolatos adatokat előre be kell jelenteni, ellenkező esetben a Magyar Államkincstár nem tudja megállapítani a kérelem alapján, hogy a tárgyévben az ügyfél várhatóan megfelel-e a zöldítés előírásainak – tájékoztatott a minisztérium.
    

Ha a kormányhivatal igazolja az aszálykár bekövetkeztét a gazdálkodó számára, továbbá a vetés elmaradása és a káresemény között ok-okozati összefüggést is meg lehet állapítani, a Magyar Államkincstár megvalósultként elfogadja a termelő által eredetileg tervezett ökológiai fókuszterület elemet (EFA-elemet) – jelezte közleményében a tárca.
    

A tárca tájékoztatása szerint a zöldítéshez kapcsolódó kötelezettség az ökológiai jelentőségű másodvetés létrehozása. A másodvetésnek a szabályok szerint a vetéstől számított 60 napon keresztül a területen kell lennie, és október 1-jéig el kell vetni.
Elsősorban azoknak a gazdálkodóknak veszélyeztetett az ökológiai jelentőségű másodvetése az idén, akik a másodvetés után, még ősszel szeretnék elvetni a következő évi főnövényüket – valamilyen őszi kalászost –, hiszen a jelenleg uralkodó aszályos időjárási és talajviszonyok mellett a legtöbb területen értelmetlen elvégezni ezt a munkát. Annak a gazdálkodónak, aki őszi vetésű gabonafélével tervez, legkésőbb augusztus közepén el kellene vetnie a zöldtrágya- vagy takarónövényt annak érdekében, hogy az a következő főnövény vetése előtt legalább 60 napig a területen maradjon.

Aszály szárazság eső hiánya öntözés kukorica napraforgó termőföld Észak-Alföld 2022.07.01 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Az agrártárca a közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy az idei aszályhelyzet érzékenyen érinti a termeléshez kötött támogatásban részesülő szemes és szálas fehérjenövény, valamint a rizs termesztését is.
 

Ha az aszályhelyzet veszélyezteti az e kultúrák esetében jogszabályban előírt elvárt hozamot, illetve a beállottsági feltétel elérését, ott a gazdálkodó élhet a vis maior bejelentés lehetőségével – jelezte az Agrárminisztérium.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.