A fejlesztések volumene 2022 második negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,8, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,5 százalékkal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. 

A beruházások növekedése a háztartások erőteljes, illetve a vállalkozások és a költségvetés mérsékelt aktivitásával magyarázható. 

A meghatározó súlyú feldolgozóipari fejlesztések, valamint a lakásépítések és az ingatlanfelújítások növelték, a szállításhoz, raktározáshoz, továbbá a kereskedelemhez kötődő beruházások visszafogták a nemzetgazdasági teljesítményt.

építkezés
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

2022 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest: 

  • A beruházási tevékenység volumene 7,8 százalékkal nőtt. Ezen belül a teljesítményérték hattizedét képviselő építési beruházásoké 4,8, a négytizedét kitevő gép- és berendezésberuházásoké 13 százalékkal emelkedett. A gépberuházásokon belül az importált gépek volumene a belföldi gyártású gépekét meghaladó mértékben bővült.
  • A beruházási teljesítmény 53 százalékát legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene az előző negyedévek átlagos üteménél mérsékeltebben, 3 százalékkal nőtt. A beruházások 12 százalékát realizáló költségvetési szerveknél ugyanilyen visszafogott, szintén 3 százalékos bővülést mért a hivatal. A központi szervek, valamint a helyi önkormányzatok egyaránt növelték tárgyieszköz-beszerzéseiket a bázisidőszakban mérthez képest.

A beruházások volumenváltozása az egyes nemzetgazdasági ágakban eltérően alakult. 

A nemzetgazdasági beruházások legnagyobb részét képviselő feldolgozóipar fejlesztései a második negyedévben nagymértékben, 25 százalékkal nőttek, köszönhetően elsősorban a meghatározó súlyú villamosgépgyártás területén a korábbi időszakokban elkezdett nagyszabású projekteknek. 

A gépek, gépi berendezések, valamint a fémalapanyagok és a fémfeldolgozási termékek gyártása területén is bővültek a beruházások, ugyanakkor a járműgyártás és a gyógyszergyártás fejlesztései csökkentek. 

A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek közel ötödét megvalósító ingatlanszektor beruházási teljesítménye jelentősen, 19 százalékkal bővült, ami elsősorban az együttesen meghatározó súlyt képviselő lakásépítések és ingatlanfelújítások kiemelt növekedésének tudható be. 

A szállítás, raktározás beruházási volumene az előző negyedévekben tapasztalt növekedés után 12 százalékkal csökkent a magas bázishoz képest. Ennek oka többek között az, hogy a szállítással, raktározással foglalkozó, piacorientált vállalkozások beruházásai elmaradtak a bázisidőszakban látottól.

A nemzetgazdasági ágban regisztrált 1,4 százalékos volumencsökkenés oka elsősorban az, hogy a nagykereskedelemben tevékenykedő vállalkozások visszafogták beruházásaikat. 

A mezőgazdaság beruházási teljesítménye ismét nagymértékben, 25 százalékkal bővült a bázishoz képest, amihez hozzájárult az állattenyésztéssel és a növénytermesztéssel foglalkozó, nagyobb létszámú vállalatok fejlesztési ráfordításainak növelése is.

A hatodik legnagyobb súlyú művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ágban tetemes mértékben, mintegy 30 százalékkal esett vissza a beruházási teljesítmény, elsősorban a versenysporttal kapcsolatos projektek kisebb tárgyidőszaki ráfordításai miatt. 

Beruházások volumenindexe