BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Béremelésre kényszerülhetnek az állami vállalatok

Nagyobb béremelést várnak az állami vállalatoknál, így az érvényben lévő bérmegállapodás felülvizsgálatát vagy soron kívüli bérrendezést sürgetnek a szakszervezetek. A tavaly nyáron megkötött, 2023-ig szóló bérmegállapodás összesen átlagosan 15 százalékos bruttó béremelést ír elő, ám a háborús infláció miatt ez már nem bizonyul elegendőnek. Újabb keresetrendezésre azonban egyelőre nem mutatkozik túl sok remény, noha a közszolgáltató cégeken is nagy a nyomás.

Elkerülhetetlenné vált az állami közszolgáltató cégeknél a 2021 nyarán megkötött, három évre szóló bérmegállapodás felülvizsgálata annak érdekében, hogy a munkavállalóknak ne okozzon reálkereset-visszaesést a háborús infláció. 

Pécs  Vasutas sztrájk 20080715  Vasutas sztrájk  Löffler Péter  2:110   Credit Dunántúli Napló
Fotó: Dunántúli Napló / Löffler Péter

A postánál, a vasútnál, a Volánnál, valamint a közműszektorban a szakszervezetek többsége már jelezte a munkáltatónak a problémát, ám előrelépés egyelőre nem történt.

Mindent átír a háborús infláció

A bérmegállapodásban foglaltakon felül további keresetemelést tesz szükségessé a fogyasztói árak jókora emelkedése és a rezsiköltségek várható növekedése. 

Ellenkező esetben a legfontosabb közszolgáltatásokat működtető állami cégeknél visszaesik a dolgozók bérének vásárlóereje, ami elvándorláshoz vezethet, végezetül pedig az alapvető szolgáltatások ellátása kerülne veszélybe

– hangsúlyozta a VG.hu megkeresésére Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Arra emlékeztetett, hogy a munkavállalók egyre jobban megérzik az árak emelkedését, elsősorban az élelmiszerre fordított kiadások megugrása miatt. Ehhez hozzájön még sokaknál a rezsiköltségek tetemes emelkedése is. 

Mi lesz a bérmegállapodással?

A vasútnál, a Volánnál, a postánál és a közműágazatban tavaly nyáron állapodtak meg a szakszervezetek a munkáltatókkal arról, hogy három év alatt átlagosan 15 százalékkal emelik a dolgozók alapbérét. 

A Volánbusz Zrt. sajtónyilvános eseményen mutatja be Kecskeméten az új Volvo 8900 típusú autóbuszokat, amelyeknek köszönhetően Bács-Kiskun megyében tovább frissül a járműállomány, és javul a személyszállítás szolgáltatási színvonala. 20220208 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe
A mozdonyvezetők mellett a buszvezetők is Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak. Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Palkovics Imre felidézte, eszerint az idei 10 százalékot követően 2023-ban mindössze 5 százalékkal emelkednének a fizetések az érvényben lévő egyezség nyomán, miközben a drágulás immár bőven meghaladja a 10 százalékot.

Az érintett munkavállalók fogyasztói kosarának tetemes részét ráadásul az élelmiszerek adják, amelyek több mint 20 százalékkal drágábbak voltak idén júniusban, mint tavaly.

A három évre szóló bérmegállapodás felülvizsgálata mellett egyéb eszközökkel is kompenzálható az évtizedek óta nem tapasztalt mértékű áremelkedés. Palkovics Imre idesorolta a rendkívüli kompenzációs kifizetést, amely egyre jellemzőbbé válik a versenyszférában. Hozzátette: 

a legfontosabb cél az alapbérek emelése, de az egyszeri kifizetések, béren kívüli juttatások is segíthetnek abban, hogy a munkavállalók keresete megőrizze az értékét.

Kevés a mozgástér, de nagy a nyomás

Nemcsak a munkavállalókat, de a vállalkozásokat és az állami cégeket is nyomás alatt tartja az árak emelkedése. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy önerőből nem tudnak érdemi emelést végrehajtani az állami vállalatok. 

20210430 Békéscsaba Fél 12-kor kézbesítette az utolsó megyeszékhelyi táviratot Petrovszki József a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron. A Magyar Posta április 30-val kivezette a 174 éve működő szolgáltatást a portfóliójából.Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap
A postánál a garantált bérminimum 20 százalékos emelése is feszültséghez vezetett. Fotó: Imre György / Békés Megyei Hírlap

Az elszabaduló energia- és alapanyagárak egyébként is a költségek jókora megugrásával járnak, miközben a járvány miatt lecsökkentek a bevételek.

Nagy nyomást helyez az állami vállalatokra is a munkaerőhiány. Egyes becslések szerint mintegy tízezer betöltésre váró álláshely van a legnagyobb közszolgáltató vállalatoknál. 

A versenyszféra valós konkurenciát támaszt: ha az állami fizetések leszakadnak, megnő az elvándorlás esélye, veszélyeztetve az amúgy is munkaerőhiánnyal küzdő szolgáltatások biztonságos fenntartását.

A kormányfőhöz fordultak a mozdonyvezetők

Levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, valamint Lázár János és Palkovics László miniszterhez a Mozdonyvezetők Szakszervezete. A képviselet szerint a MÁV nem tartotta be azt a megállapodást, amelyben a képviselet által meghirdetett sztrájk elkerülése érdekében kötelezettséget vállalt egyszeri, 300 ezer forint kifizetésére az érintett munkavállalóknak. A szakszervezet szerint a vasúttársaság ki akart bújni a kifizetés alól azzal, hogy összemosta a mozdonyvezetők pluszjuttatását a minden vasutasnak járó – decemberről júliusra előrehozott – lojalitási bónusz kifizetésével. A mozdonyvezetők túlnyomó többségét tömörítő érdekképviselet februárban hirdetett sztrájkot, mivel szerintük a tavalyi bérmegállapodás alapján végrehajtott béremelés elmaradt az inflációtól. A sztrájk végül elmaradt részben az ukrajnai események és az országgyűlési választások közelsége miatt. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.