A létszámcsökkenés összhangban lesz a közfoglalkoztatás elmúlt években tapasztalt fokozatos, egyenletes ütemű mérséklésével – kommentálta a Belügyminisztérium kommunikációs főosztálya a VG érdeklődésére azt a sajtóhírt, miszerint tovább csökkenhet a közmunkások száma Magyarországon. Falusi polgármestereket a nyár elején a munkaügyi központok arról értesítették, hogy szeptembertől kisebb létszámmal tervezhetnek. Pedig már így is alig akad közmunkás az országban, májusban 76 ezer fő állt alkalmazásban, szemben a munkaerőpiaci nehézségek időszakában nyilvántartott 250-300 ezres létszámmal. 

A közmunkaprogramok további szűkítése azért is meglepő, mert valós a veszély, hogy a gazdasági aktivitás várható csökkenése során ismét kedvezőtlen folyamatok indulhatnak el a munkaerőpiacon. Mindezek alapján ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy kormány nem számít az álláspiacon komolyabb feszültségekre.

Fotó: Szakony Attila

A VG-nek nyilatkozó elemzők igencsak eltérően ítélték meg, hogy mi várható a foglalkoztatottságban, benne van egy megugró munkanélküliségi ráta és egy erősödő munkaerőhiány is, abban viszont egyetértettek, ez utóbbi mindenképpen fennmarad, tehát a 2010-es évek elején jellemző munkaerőpiaci problémák nem fognak visszatérni.

Minden jel szerint a közfoglalkoztatásból kiesőket az álláspiac felszívja, a foglalkoztatási rekordok sorra dőltek meg az elmúlt időszakban, a járvány okozta sokkból láthatóan teljesen helyreállt a hazai munkaerőpiac. Júniusban 4 millió 740 ezren dolgoztak Magyarországon, csak az elsődleges munkaerőpiacon (a közfoglalkoztatottak és a külföldi telephelyen foglalkoztatottak nélkül) 4,5 millióan álltak alkalmazásban, amire utoljára a rendszerváltás idején volt példa. A 3,2 százalékos munkanélküliségi ráta szintén erőteljes munkaerőkeresletre utal.

A szaktárca azt is jelezte, folyamatosan figyelemmel kísérik a munkaerőpiaci folyamatokat és az estleges helyi feszültségeket, amihez a jövő évi költségvetési törvény biztosítja a szükséges forrásokat, az idei 120 milliárd után 2023-ban is 110 milliárd forint áll rendelkezésre. 

Ugyanakkor hangsúlyozták, a közfoglalkoztatást csak átmeneti munkalehetőséget tekintik azok számára, akik ideiglenesen nem találnak munkát a versenypiacon.

Arra a kérdésre, hogy esetleges munkaerőpiaci feszültségek esetén plusz forrásra számíthat-e a terület, úgy válaszoltak, hogy a kormány továbbra is biztosítja a közfoglalkoztatás lehetőségét mindazok számára, akik a nyílt munkaerőpiacon nem tudtak elhelyezkedni.

 A forrásbevonás lehetősége értelemszerűen adott 

– tették hozzá.