Július végéig az államháztartás központi alrendszere 2636,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezen belül a központi költségvetés 2729,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 218,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 125,8 milliárd forintos hiányt értek el.

Júliusban a központi alrendszer 255,7 milliárd forint többletet ért el – közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

A tárca megjegyezte, hogy a költségvetés kiadásai közül meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek: nyugellátásokra 2800,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásokra pedig 1253,7 milliárd forintot költött a kormány július végéig.

forint
Fotó: Getty Images

A PM hangsúlyozta, hogy a mostani bizonytalan világgazdasági helyzetben kiemelten fontos feladat a nyugdíjasok védelme, a kormány ezért áprilisban döntött a nyugdíjak és egyéb ellátások 2022. júliusi kiegészítő emeléséről, és ezzel újabb intézkedést tett a nyugellátások és más ellátások vásárlóértékének megőrzésére. A közlemény megjegyzi, bár az orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciós politika jelentősen megnöveli a költségvetés kiadásait,

a kormány továbbra is elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett.