Erősödnek az Európai Unióban azok hangok, amelyek szerint az orosz–ukrán háború miatt kialakult globális élelmiszerválság leküzdése érdekében – átmenetileg – engednie kell az EU-nak a klímacélok elérése érdekében hozott szigorú agrárpolitikai szabályokon. A zöldszervezetek, a jellemzően baloldali és zöldpártok azonban elfogadhatatlannak tartják, hogy a 2030-ig és 2050-ig megfogalmazott ambiciózus klímacélok sérüljenek, és a mezőgazdaság kisebb mértékben járuljon hozzá ehhez a folyamathoz.

1899-12-30 00:00:00 A farmer's protest is currently underway on the A50 between Apeldoorn and Zwolle and from Zwolle to Apeldoorn. Farmers have dumped a good layer of manure and hay bales and other waste on the highway on both sides. The farmers set fire to the hay bales and car tires. The fire brigade is on site with about six vehicles to extinguish the multiple fires. The black smoke clouds are clearly visible over a large part of the area. The highway is completely closed in both directions. netherlands out - belgium out (Photo by News United / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: News United / ANP via AFP

Az Európai Bizottság a fenyegető élelmiszerválság miatt tovább lazít a közös agrárpolitika (KAP) szabályain. Brüsszel lépése a szántóföldi vetésforgóval és a szántóföldeken található, nem termelési célú jellegzetességek fenntartásával kapcsolatos szabályoktól való ideiglenes, rövid távú eltérésre vonatkozik.

A lazítás hatására mintegy 1,5 millió hektárral nőhetnek az uniós termőterületek.

A 2030-ig terjedően megfogalmazott brüsszeli stratégiák szerint viszont ennek pont az ellenkezőjét kellene tenniük a tagállamoknak: jókora területet kivonni a termelésből a biológiai sokféleség megvédése érdekében.

Magyarországgal és a régió államaival ellentétben 

Nyugat-Európa legfejlettebb gazdaságaiban egyre nagyobb feszültséget okoz a kormányoknak a gazdák megélhetését veszélyeztető zöldszemlélete.

Ahogy a VG.hu is beszámolt róla, a holland kormány átlagosan 40 százalékkal szeretné mérsékelni a mezőgazdaság nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátását, a természetvédelmi területek közelében pedig mintegy százszázalékos kibocsátáscsökkentést ír elő.

2022-07-28 11:51:25 AZELO - Tractors are blocking the highway at the Azelo junction. There are delays due to the slow-moving agricultural vehicles. In recent days, many farmers' protests have seen tractors driving slowly on highways or blocking freeways to protest the cabinet's nitrogen plans. ANP SEM VAN DER WAL netherlands out - belgium out (Photo by Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: Sem van der Wal / ANP via AFP

Trágyával üzentek Mark Rutténak

Ez a radikális mérséklés az állatállomány akár 30 százalékos csökkentésével járna, mintegy 12 ezer holland állattartótelepet érintene, nagy részük csődbe menne. A holland gazdák ezért ismét országszerte utakat zártak le, a főutakra trágyát öntöttek, és égő gumiabroncsokkal bénították a forgalmat. 

A Time beszámolója szerint 

a holland termelők melletti szolidaritási akciókat szerveztek több államban is, például Kanadában és Németországban. 

Hollandia, annak ellenére, hogy kis területű ország, a világ egyik legnagyobb élelmiszer-termelője és -exportőre, köszönhetően az intenzív, vertikális termelési szerkezetnek.

Berlin az ugarról vitázik

A német kormánykoalíción belül is eltérnek a vélemények a zöldtervek felfüggesztéséről. Németország a szövetségi parlamenti választások után átalakította KAP-stratégiai tervét, ám a dokumentum nem számolt az orosz–ukrán háború hatásaival. 

A vita forrása, hogy KAP-stratégiai terv környezeti céljai várhatóan nem teljesülnének, ha a parlagon hagyott területeken engedélyezné a kormány a magasabb hozamok érdekében a termelést. A döntéshozók ugyanakkor elismerik, hogy szükség van a hozamnövelésre a globális válság elkerülése érdekében.

2022-07-28 12:51:55 AZELO - Tractors are blocking the highway at the Azelo junction. There are delays due to the slow-moving agricultural vehicles. In recent days, many farmers' protests have seen tractors driving slowly on highways or blocking freeways to protest the cabinet's nitrogen plans. ANP SEM VAN DER WAL netherlands out - belgium out (Photo by Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: Sem van der Wal / ANP via AFP

Klímabarátabb lesz a mezőgazdaság

Az innovációnak köszönhetően 

Európában az évtized végére számottevően csökken a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátása. Ez a visszaesés tetemes hozamnövekedés mellett következne be, 2031-re az üvegházhatású gázok termeléshez viszonyított kibocsátása 8,3 százalékkal lenne alacsonyabb a 2019–2021-es bázisidőszakhoz képest

– állapította meg 2030-ig szóló globális előrejelzésében az OECD.

A nemzetközi szervezet rámutatott, hogy Európa mezőgazdaságán belül némileg nő a növénytermesztés és csökken az állattartás súlya, és a hozamok is tovább nőnek a következő években. 

Az állatállomány genetikai változása és az újfajta takarmányok segítik a hozamnövekedést, ezzel együtt a környezetterhelés is csökken. 

Az OECD az előrejelzésében ráadásul a jelenlegi, a jövő évtől életbe lépő új közös agrárpolitikához képest lazább éghajlati elvárásokat tartalmazó szabályokat vette alapul.

Kiemelték: Kijev és Moszkva konfliktusa az egész évtizedet meghatározhatja, súlyos bizonytalanságot hozva Európába és Közép-Ázsiába. A globális kereslet ugyanakkor évről évre tovább nő az Európában megtermelt élelmiszerek és alapanyagok iránt.

A fejlődő országokban az élelmiszer-termelés erős növekedése várható, ami nagyobb károsanyag-kibocsátással jár, mint az európai visszaesés, vagyis a globális klímacélok eléréséhez kevés az európai zöldátmenet.

Összességében a fejlődő országokban jókora állatállomány-növekedéssel számol a szervezet. A folyamat ezekben a térségekben a károsanyag-kibocsátás növekedésével jár, ám ezt meghaladó mértékben nő a mezőgazdaság kibocsátása.