Évadtervének módosítását jelentette be a Magyar Állami Operaház az intézmény honlapján hétfőn. Mint írják, a kormány ukrajnai háborúval összefüggő intézkedései miatt 600 millió forintos elvonást kénytelen elszenvedni az Operaház. A közlemény szerint a szervezet költségvetésének további csökkenésére számít, így 2022-ben egymilliárd, 2023-ban 500 millió forinttal kisebb mozgástérrel számol.

Budapest, 2022. július 21.
Plácido Domingo Jr dalszerző-énekes lányával a Virtuózok V4+ sajtótájékoztatóján a Magyar Állami Operaházban 2022. július 21-én. Már forgatják a Virtuózok V4+ komolyzenei tehetségkutató műsor idei évadát, amely november 25. és december 17. között lesz látható a Duna Televízióban, valamint további négy ország tévécsatornáin. Idén Szlovénia csatlakozott a V4-ek versenyzőihez.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az Opera működését mindeközben a közüzemi számlák emelkedése és a valutaárfolyamok alakulása is nehezíti. Ezért a 2022/23-as évadban elmaradnak az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termébe meghirdetett felnőttelőadások. Ugyanakkor a törlés a gyermekprogramok közül többet – a KisHattyúk tava és a János vitézke című előadást, a Makrancos királylány és a KisCsipke bemutatóját, a (K)Eiffel Jancsi tematikus épülettúrát, valamint a Lázár Ervin Program Dido & Aeneas, illetve A csengő című előadását – nem érint.

Az elmaradó premierekre három éven belül sor kerül, míg a János vitéz-premier két operaházi előadása előbemutató formájában valósul meg. Elmaradnak a Primavera Fesztivál, a TáncTrend és a Pas De Quatre előadásai is, ahogy a Sztárest zongorával sorozat két előadása is, Olga Peretyatko 2022. október 1-jére és Ferruccio Furlanetto 2023. július 9-ére meghirdetett estje.

A meghiúsuló előadásokra szóló jegyeket, bérleteket és bérlethányadokat az Opera visszafizeti, az online vásárolt jegyek és bérletek visszatérítése automatikusan elindul. Aki a jegypénztárban vásárolt belépőt, annak az árát készpénzben vagy akár átutalás formájában is vissza lehet kapni, erre az Opera Hajós utcai irodájában vagy az intézmény jegypénztárában van lehetőség, december 31-ig.

A visszaváltott belépőket az operabarátok kedvezményesen levásárolhatják más operaházi előadásokra, ekkor az intézmény 20 százalék kedvezményt biztosít a 2022/2023-as évadra.