„Munkaebéd keretében egyeztettem cseh pénzügyminiszter kollégámmal a legfontosabb európai uniós ügyekről. Mindez arra is kitűnő alkalom volt, hogy megkóstoltassak egy igazi bajai halászlét cseh vendégeinkkel. Mindenki megette!” – közölte közösségi oldalán Varga Mihály, miután egy budapesti munkaebéd keretében tárgyalt cseh kollégájával, Zbynek Stanjura pénzügyminiszterrel.

Fotó: Trieber Julia / PM

A tárcavezető beszámolója szerint – mivel július óta Csehország tölti be az Tanácsának féléves soros elnökségét – az egyeztetésen szó esett a cseh elnökség témáiról és az Európai Unió előtt álló főbb kihívásokról is. A Pénzügyminisztérium összefoglalója szerint ilyenek például

az energiabiztonság, különös tekintettel a tartalék gázkészletek finanszírozásának kérdésére, az EU új saját forrásokkal kapcsolatos egyeztetése és a helyreállítási forrásokat érintő kihívások.

Navracsics Tibor: csaknem negyvenmilliárd euró a következő hónapok tétje

Reális célnak tartja Navracsics Tibor, hogy még az idén megnyerje a két legfontosabb brüsszeli csatát, amelyeken az múlik, hogy Magyarország hozzájusson a 21,7 milliárd eurós kohéziós támogatáshoz, valamint a helyreállítási alapból a visszatérítendő támogatásokkal együtt 15,5 milliárd euróhoz.

A közlemény megjegyzi, Csehország nemcsak fontos szövetségese, hanem a hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere is Magyarországnak, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 10 százalék felett erősödött.