A Magyar Nemzeti Bank 11,5 millió forint bírságot szabott ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-re, többek közt vállalatirányítási, hitelkockázati, IT-biztonsági, valamint betétbiztosítási hiányosságok miatt. A feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot, és a felügyeleti intézkedések nem érintik az intézmény megbízható működését.

Fundamenta
Fotó: Kallus György / VG

A jegybank rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot végzett a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-nél, amely 2018. december 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

Az MNB átvilágítása feltárta, hogy

a vállalatirányítás területén az intézmény összeférhetetlenségre és belső hitelezésre vonatkozó szabályozása nem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

Ezenfelül – a folyamatba épített kontrollok nem megfelelő kialakítása miatt – a belső hitelezésre vonatkozó adatszolgáltatás is hiányos volt.

A hitelezési kockázatok kapcsán a jegybank megállapította, hogy a Fundamenta-Lakáskassza a belső kontrollok hiánya miatt több ügylet esetén késedelmesen teljesítette a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) történő adattovábbítási kötelezettségét. A monitorozás során problémaként azonosították a hardver-, a szoftver- és az informatikai licencek hiányos nyilvántartását, a vírus- és más rosszindulatú programok elleni védelem és a sérülékenységkezelés hiányosságait, továbbá a lejárt támogatású rendszerek használatát.

Az MNB szakértői feltárták azt is, hogy betétbiztosítás terén az intézmény egyes esetekben nem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) előírásainak megfelelően állította össze a betétgarancia alapját jelentő konszolidált biztosított betéti (KBB) adatállományát.

A tapasztalt hiányosságok miatt a jegybank 11,5 millió forint bírságot szabott ki a Fundamenta-Lakáskassza számára, és kötelezte a feltárt hiányosságok kijavítására, illetve a megtett intézkedésekről való beszámolásra.

A jegybanki bírság összegénél súlyosbító körülménynek számított a belső hitelezés és az IT területén feltárt jogszabálysértések jelentős kockázata és tárgyi súlya.

Azt azonban enyhítő körülményként értékelte a vizsgálat, hogy a Fundamenta-Lakáskassza a vizsgálat során mindvégig együttműködő magatartást tanúsított, és számos jogsértés esetében már a vizsgálat során eredményes intézkedéseket tett.

Kitehetik a renitens cég szűrét a pesti tőzsdéről

Az MNB bő fél éve célvizsgálatot folytat a SET Group Nyrt.-nél a nyilvános közzétételek megalapozottságát áttekintve, azonban a kibocsátó hónapok óta nem teljesíti a felügyelet által előírt adatszolgáltatási kötelezettségét. A jegybank emiatt kétszer már eljárási bírságot szabott ki, s szükség esetén kész akár a legsúlyosabb szankció alkalmazására is, ha a – jelenleg is tőzsdei felfüggesztés alatt álló – kibocsátó továbbra is akadályozza az MNB törvényes vizsgálatát.