A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2022 februárja óta folytat célvizsgálatot a SET Group rendkívüli tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos gyakorlatának jogszerűségére, a közzétételek megalapozottságára és jogszabályi megfelelőségükre vonatkozóan (beleértve a bennfentes információkkal kapcsolatos közzétételeket is).

2019.03.26.
SET Group 
foto: Kallus György/Világgazdaság
2019.03.26.SET Group foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó:  Kallus György / Világgazdaság

Eljárása során a jegybank – a szokásos vizsgálati gyakorlatnak megfelelően – több alkalommal hívta fel a kibocsátót adatszolgáltatásra, illetve nyilatkozat megtételére. A társaság azonban a vizsgálatot végző jegybank felhívásainak nem tett teljeskörűen eleget. A kibocsátó ezzel súlyosan sérti a jogszabályban foglalt kötelezettségét és akadályozza a felügyeleti eljárást. Emiatt az MNB – miután a SET Group kérésére határidőt is hosszabbított az adatközlésekre – a nyár folyamán végzéseiben már két alkalommal is eljárási bírsággal sújtotta a kibocsátót.

Az MNB által előírt adatszolgáltatás teljesítése egy tőzsdei cég esetén is alapvető fontosságú, hogy a jegybank meggyőződhessen a kibocsátó – minimumkövetelményként is azonosítható – jogszerű működéséről: többek között a befektetők tájékoztatásáról, az átláthatóságról és a bennfentes információk kezeléséről.

A jegybank 2022. május 3-án felfüggesztette a Set Group részvényeinek tőzsdei kereskedését, felügyeleti bírságot szabott ki és feljelentést is tett, mivel a kibocsátó nem tette közzé határidőben a 2021-es pénzügyi évről készített éves jelentését. A felfüggesztés azóta is érvényben van.

A szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kibocsátóival szemben magas szintű tájékoztatási követelményeket állít a jogalkotó. Ezzel összhangban a jegybank folyamatosan vizsgálja a tőzsdei kibocsátók által nyilvánosságra hozott információkat, szükség esetén további adatokat kér be annak ellenőrzésére, hogy a kibocsátó valamennyi, a megítélésének befolyásolására alkalmas információt határidőben megosztott-e a nyilvánossággal.

A mostanihoz hasonló súlyú mulasztássorozat és annak folytatása esetén a jegybank kész akár a tőzsdei kibocsátókkal szembeni legsúlyosabb szankció – azaz a tőzsdei termék terméklistáról történő törlése – alkalmazására is, amelyre az MNB levélben is felhívta a kibocsátó figyelmét.