A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azt javasolja a kormánynak, hogy terjessze ki a vállalati rezsitámogatást, fokozza az energetikai beruházások támogatását, vizsgálja felül az árképzést és indítsa újra az operatív tanácskozásokat az energiaválság hatásainak enyhítésére –tájékoztatott a VOSZ a cégekkel történt egyeztetések alapján összeállított javaslatcsomagjáról pénteken.

Midsection Of Businessman Holding Illuminated Light Bulb In Office, Hand of male holding a light bulb for innovation and creative concept .
Fotó: Krisana Antharith / EyeEm / Getty Images

A közlemény szerint a szövetség arra kérte a kormányt, hogy 

tegyék szektorsemlegessé a vállalati rezsitámogatást, minden energiaintenzív cég kapja meg a rezsitámogatást. 

Az energiaintenzív feldolgozóipari cégek számára bejelentett programot a VOSZ maximálisan támogatja.

A VOSZ továbbá arra tett javaslatot, hogy a cégek energiaár-terhelése ne haladja meg a 2021-es energiaköltségük háromszorosát. Energiaár-plafon bevezetését kérték, amely összhangban áll a régiós energiaár-szintekkel, illetve a rendszerhasználati díjak 3,5 százalék körüli áremelésének mérséklését vetették fel. A cégek képviselője szerint az energiaár-képzés teljeskörű felülvizsgálatára lenne szükség.

Szokatlanul keménynek ígérkeznek a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések

Szeptember második felében ismét összeül a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, hogy megkezdődjenek az érdemi egyeztetések a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum mértékéről. Az idei bértárgyalásokat beárnyékolják a gazdasági nehézségek, a korábbiaknál élesebb vitákra lehet számítani.

A szövetség szerint 

indokolt lenne a megújuló energia-beruházások engedélyezési eljárásainak azonnali gyorsítása, az áramátvételi korlát (50 kilowatt) eltörlése a napelemes céges kiserőműveknél. 

Ezenfelül az energiarendszer hálózati infrastruktúrájának modernizálását, transzformátor-körzetek fejlesztését, akkumulátor-telepek és egyéb tárolókapacitások létrehozását kérték. Javasolták továbbá közös energia-beruházások támogatását, visszatérítendő és vissza nem térítendő források biztosítását egész kistérségeket érintően, továbbá közösségi napelemparkok létrehozását.

A dolgozói cafetériába be kellene építeni egy „Energia-zsebet”, vagy „Rezsi-zsebet”, amellyel a munkáltató adómentesen támogathatja a munkavállalóját

 – írták a javaslatok között.

A VOSZ végül arra kérte a döntéshozókat, hogy a járvány alatti operatív testületet indítsa újra, a testület ugyanis gyors információáramlást tud biztosítani a kormányzat és a versenygazdaság szereplői között. Ahogy a járvány felgyorsította a cégek digitalizációját, úgy az energiaválság felgyorsíthatja az átállást egy modernebb energiagazdálkodásra, amely egyben a fenntarthatóság és a zöld gazdaság irányába is komoly lépéseket jelenthet. Ezek egy részéről már döntöttek, sőt, a Széchenyi Kártya Programban már el is indultak projektek – összegezte a VOSZ.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a válság az egész magyar gazdaságot érinti és a koronavírus-válságnál is erősebben rázza meg. Szerintük gyors, határozott és átfogó állami beavatkozásokra van szükség ahhoz, hogy el lehessen kerülni a tömeges cégbezárásokat és munkahelyek százezreinek a megszűnését.