A fogyasztói árak éves szinten 15 százalékhoz közelítő emelkedése, ezen belül a vállalkozások energiaköltségének drasztikus megugrása, valamint az élelmiszerek drágulása miatt az iskolai étkeztetés, vagyis a menza ára is emelkedik.

2021.09.09. Kaposvár Ebéd a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában. Fotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap
Egészséges és továbbra is olcsó a menza, ám sokan a jóval drágább, de finomabb éttermi menüt rendelik gyermeküknek  Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (Közszöv) elnöke augusztusban azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben a közétkeztetők a túlélésért küzdenek. A szövetség szerint ezért szeptembertől átlagosan 30 százalékkal emeltek a kifőzdék az iskolai és az óvodai menza árán.

A közétkeztetés régóta alulfinanszírozott, az idén pedig az energia- és üzemanyagárak sosem látott emelkedése, az élelmiszerek, valamint az alapanyagok drágulása, illetve a bérek növekedése elkerülhetetlenné tette a térítési díjak módosítását – emelte ki a szövetség.

Egészségesebb és finomabb, vagy csak drágább a menza?

Az elmúlt években jelentősen átalakult az iskolai étkeztetés kínálata, de a reform az egész közétkeztetési ágazatot érintette. 

A gyermekétkeztetésben egyebek mellett szigorú előírások vonatkoznak az ételek só- és cukortartamára, valamint rövid ellátási láncokon keresztül kell beszerezni az élelmiszer-alapanyagokat, elsősorban a helyi termelőktől.

A közétkeztetésben elsősorban az általános iskola 1–4. évfolyamáig vesz részt a gyermekek túlnyomó többsége. Az alsósok az ebéd mellett tízórait és uzsonnát is kapnak. A felsőbb évfolyamokban ugyanakkor egyre kevesebben választják a menzát. 

Az átfogó reformok ellenére az iskolai és az óvodai étkeztetéstől sokakat nem az ára, hanem az ételek íze riasztja el.

A KÖZSZÖV már 2021-től, az úgynevezett minősítési rendszer indulásától jelentős költségnövekedést emleget. Nem valósult meg ugyanakkor tavaly januártól a 30-40 százalékos áremelés, sem az idén szeptemberre várt 30 százalékos országos drágítás.  

Nem egységes a menza ára, az önkormányzat is beleszól a díjba

A szeptemberben fizetendő menzaárak szinte sehol sem nőttek elviselhetetlen mértékben a májusi-júniusi díjakhoz képest.

Az óvodai, iskolai menza gyermekek után fizetendő összege településenként, de akár intézményenként is jelentősen eltérhet. Az önkormányzat térítési díjat fizet a szolgáltatónak, vagyis az étteremnek, kifőzdének. 

Pécs Laufer László Hungary oktatás Menzaavatás a szaiskolában új menza készült el az 500-as szakmunkásképzo intézetben
Az iskolai étkeztetés továbbra is ingyenes marad a leginkább rászorulóknak és a nagycsaládosoknak  Fotó: Laufer László / Pécs

Ennek az összegét az önkormányzat képviselő-testülete határozza meg, a közétkeztetésben igényelhető kedvezményeket és díjtételeket a vonatkozó törvény szabályozza.  

A nyilvánosan hozzáférhető tarifák szerint az iskolai, napi háromszori étkezés átlagosan 12 és 16 ezer forint között változik a huszonkét szeptemberi tanítási napra, a napi egyszeri menza pedig 8 és 11 ezer forint között kérhető. A díjat az adott hónap egészére ki kell fizetni, ám az előre lemondott napokra esedékes befizetés visszajár.

Ki kérhet 2022-ben támogatást az iskolai étkezés után?

A menza tehát árban verhetetlen az éttermi tarifákkal szemben. Az iskolai étkeztetés ellenértékéből jelentős részt vállal át az állam a hátrányos helyzetű gyermekek mindennapi étkezése érdekében. 

Több óvodás és iskolás ebédelhet ingyen 2022-ben

A összege több más juttatást is befolyásol, így az ingyenes bölcsődei és óvodai szociális étkeztetésre jogosultak körét is – írta a Magyar Nemzet. Azok a kisgyerekek jogosultak ugyanis szociális étkeztetésre, akik családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb nettó munkabér 130 százalékát. Tehát a minimálbér bruttó 200 ezer forintra emelésével már azok is igényelhetik az ingyenes étkeztetést, akikneka  családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a 172 900 forintot. 

Ingyenesen vehetik igénybe a közétkeztetést 

  • a nevelésbe vettek
  • és bizonyos ideig az Ukrajnából érkező menekültek.

A menza díjának csak a felét kell kifizetniük 

  • a tartósan beteg, a fogyatékkal élő vagy más okból rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek után,
  • valamint a legalább három gyermeket nevelő családosoknak.

Luxus lesz az iskolai menü?

A menza népszerűsége folyamatosan csökken, hiába a behozhatatlan árelőny. A vendéglátóhelyeken, valamint a kiszállítóknál elérhető menükínálat ára legalább háromszor-négyszer magasabb, mint a közétkeztetésben jellemző tarifa.

A jóval kedvezőbb közétkeztetés helyett egyre több szülő választ más étkezési lehetőséget a gyermekének, elsősorban az ételek íze miatt.

A gyermekek meghatározó része szerint nem finom az étel. A menzán kapható menüket a legtöbben ízetlennek, sótlannak tartják.